Vrijheid Blijheid en Kracht bij Aziz Bekkaoui

 

altAMSTERDAM - De Fashionweek Amsterdam lijkt nog te vaak op een speeltuin voor in het vak beginnende modemakers al maakt het enthousiasme en de durf waarmee een beeld wordt neergezet veel goed. Toch zijn er ook designers zoals Aziz Bekkaoui die met kop en schouders boven iedereen uitsteken.

Zijn nieuwe collectie is niet geïnspireerd door een ontwerp van achter de tekentafel voor mensen met ideale maten die eerst even moeten afvallen om wat van hem aan te trekken.

Hij werkt vanuit de stof die op een rol in het atelier staat. Vaak met geometrische patronen in scherp gesneden look maar tijdens het dragen soepel vallende lijnen. Veel zwart, zilver en grijs. De kaftan, de militairy look, de nobele uniformstijl van de koetsier van vroeger (met hoge hoed),de prinsessenlook met jurken en vesten met een golvend volume en pakken en regenmantels.

Herenpakken met kniebroek en voor vrouw en man een wirwar van hoofddeksels. Stijlvolle tulbanden, mutsen met randen of grote kleppen.  En zelfs kanten maskers onder de hoed die het gezicht totaal bedekken. (Misschien voor diegenen die eens een tijdje natuurlijk heel mooi maar graag wel volledig incognito door het leven willen gaan).    

Het publiek weet meteen welke boodschap hier wordt gecommuniceerd. Aziz Bekkaoui die gisteravond samen met Mattijs van Bergen de eerste catwalkshow in de Westergasfabriek neerzette kreeg na de finale spontaan een staande ovatie.

Misschien komt dat ook doordat Aziz Bekkaoui en zijn team kunst en mode heel direct combineren. Heel levensecht en met 'real people.' Zijn personages in de show kun je in de hele wereld en overal om je heen tegenkomen. Zijn collectie tintelt door die speciale warme en levensechte internationale look.