Mart Visser een veelzijdige couturier

Couturiers zijn tegenwoordig dun gezaaid. Er zijn zeker een aantal modeprofs die mooie ontwerpen realiseren en met enige regelmaat zelfs collecties uitbrengen in shows. Toch zijn lang niet alle Nederlandse modemakers spraakmakend. De belangstelling voor het werk van Mart Visser als couturier is door de jaren heen gegroeid door een ontegenzeggelijk innerlijke creativiteit die vrouwen die zijn mode dragen tot iets bijzonders maakt. Het valt ook op hoe hij al jaren terug inhaakte op de trends en flexibel zijn assortiment wist te verbreden met schoenen en brillen etc.

Zijn bekendheid hangt uiteraard direct samen met zijn werk dat bijvoorbeeld gebaseerd is op hoe indringend en mooi hij bijvoorbeeld natuurverschijselen als wolken ervaart. Maar ook op de moed om grote opdrachten aan te pakken. Zijn faam is echter allesbehalve gebaseerd op een langdurig tromgeroffel bij de media. Daarom is het zo interessant voor muziekliefhebbers zijn muzikale smaak te kunnen volgen. Voor de jongsten in het modeandschap volgt hier wat info uit de bio over hem.

Mart Visser groeit op in Sleeuwijk en volgt opleidingen aan de Hogeschool Amsterdam, de Modeacademie Montaigne en het Saga International Design Centre in Kopenhagen. Hij loopt stage bij Frans Molenaar, Anne Klein en Koos van den Akker. Visser debuteert met zijn eerste haute couture-collectie in 1993 en komt sindsdien tweejaarlijks met een nieuwe collectie.

Daarnaast presenteert hij in 2003 zijn eerste collectie van prêt-a-porter (confectiekleding). Behalve kleding ontwerpt hij ook schoenen, tassen en brillen. Mart Visser heeft een winkel aan de Paulus Potterstraat in Amsterdam.

In 2003/2004 presenteert het Gemeentemuseum Den Haag een overzichtstentoonstelling van zijn werk, onder de naam Mart Visser Haute Couture. Rond diezelfde tijd verschijnt er een gelijknamig boek over Mart Visser gemaakt in samenwerking met de eveneens bekende modedeskundige en presentatrice Fiona Hering.