Sheila de Vries nu World Designer of the Year

AMSTERDAM – Sheila de Vries is uitgeroepen tot World Designer of the Year. De Vries krijgt de titel vanwege haar 40-jarig jubileum als mode-ontwerpster en vanwege haar grote bijdrage aan de opening van de Floating Fashion Week. Dat maakte de organisatie van het World Fashion Festival maandag in het Amsterdamse hotel Okura bekend.

Op 21 mei 2013 verrichte De Vries in Amsterdam de opening van de eerste Fashion Week op het water. Tijdens een speciale show presenteerde zij haar creaties op de 400 jaar oude grachten. De Floating Fashion Week werd vorig jaar opgedragen aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De internationaal bekende architect prof. Cees Dam is als beschermheer aan de modeweek verbonden. Sinds 2004 ontwerpt Sheila de Vries kleding voor prinses Beatrix. In 2011 werd ze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Nederlands bekendste couturier begon haar carrière als leerlingontwerpster bij couturier Tonny Waagemans. Na twaalf jaar begon ze voor zichzelf in de Amsterdamse Jordaan. In 1986 brak ze door in de Verenigde Staten dankzij een show in het Palm Springs hotel. Privé-journalist Henk van der Meyden stelde haar voor aan actrices uit Dallas en Dynasty, die haar vaste klanten werden. Ook kreeg ze een eigen homeshoppingprogramma op de Amerikaanse tv-zender QVC.
Later ontwierp ze ook bedrijfskleding voor McDonald’s, PTT Post en ziekenhuizen en een grote-matencollectie voor Wehkamp. Ook ontwierp ze trouwjurken voor Linda de Mol, Liz Snoijink en Willeke Alberti en rekent ze onder meer Adèle Bloemendaal en Anouk van Nes tot haar vaste klanten.
De onderscheiding wordt toegekend door het World Fashion Festival dat in de maand mei voor het eerst zal worden georganiseerd in Amsterdam. Tijdens de première van het mode-evenement zullen verschillende ontwerpers een show presenteren. Later dit jaar worden de namen van deelnemende ontwerpers bekendgemaakt.
Ook worden voor de zevende keer de Dutch Model Awards, de oudste vakprijs voor topmodellen, uitgereikt. Onder anderen Frederique van der Wal, Doutzen Kroes, Ymre Stiekema en Daphne Deckers namen in het verleden persoonlijk een Dutch Model Award in ontvangst.
De journalist Phia Baruch is adviseur en voorzitter van de jury. Het World Fashion Festival wordt mede georganiseerd door De Couturekrant, de eerste modesite van Nederland.