Frans Molenaar herdacht in Amstelhotel

AMSTERDAM - Er heeft nog een druk bezochte herdenking plaats gevonden na de ter aarde bestelling couturier van Frans Molenaar ook voor al diegenen die niet bij zijn begrafenis konden aanwezig zijn. Het was een dag vol zware regen en wind. In de luisterrijke hal van 'zijn' Amstelhotel ontvingen de aanwezige verdrietige familieleden van Frans waaronder zijn vaste medewerkster en zuster Anne Molenaar vele tekenen van medeleven. Deze stijlvol gehouden herdenking had niet alleen de volle aandacht van zijn familie en goede vrenden. Maar ook van zijn vaste staf van mannequins, de talloze collega-couturiers en zijn vele persoonlijke en zakelijke relaties en de pers was eveneens aanwezig.

En vele elegante dames uit zijn uitgebreide klantenkring bewezen hem met grote oprechtheid de laatste eer door gehuld in een echte Frans Molenaar acte de présence te geven...

Veel zwart uit voorgaande collecties van de bekende couturier drukten hun droefheid uit. Respectvol was ook het kersrode korte jasje met witte sterren als dessin wat kunstenares Trudy Derksen droeg. "Ter ere van Frans Molenaar," legde ze uit. Tonney Thunnessen die in een donkergrijze creatie verscheen meldde treurig dat deze japon uit de laatste collectie van Frans Molenaar afkomstig was. Maja Christina Steenwijk-Groot was eveneens stijlvol en gereserveerd in een sober donkergrijs mantelpak gekleed. En zo waren er zo velen.
De zanger Sven Ratzke, een goede vriend van Frans Molenaar, was juist door de ontwerper geheel in het wit gekleed. Met een lange witte mantel. Tijdens zijn zang werd hier en daar een traantje weggepinkt. Goede vrienden als Jaap Wertheim, Jan Jansen, Fiona Hering en Sander 't Sas spraken over indringende ontmoetingen en gesprekken met de begaafde ontwerper. Een speciale plaats nam zijn mannequin en goede vriendin Anja Henneman in. Pals Brust directeur C & A Benelux roemde Molenaars dróóm en inzet om betaalbare 'couture' bereikbaar voor iedereen te maken . De designer die met de kunst van het weglaten een eigen handschrift in de mode wars van inmenging van anderen wist te verwerven werd ook mede namens de talrijke aanwezige collega's door Mart Visser vol begrip herdacht.

Het was overduidelijk dat Frans Molenaar nu al bij velen een leegte achterlaat. Hij werkte altijd gedreven en natuurlijk hebben wij allemaal verschillende herinneringen aan hem. Wie hem kende heeft ook veel om aan terug te denken. En aan dat wat hij heeft achtergelaten. De herdenking verliep net zoals Molenaars goede vriend Jan Jansen over hem vertelde. De schoenontwerper hield vaak lange avondlijke gesprekken met Frans Molenaar. Die contacten werden dan steevast door de couturier afgesloten met de mededeling: "De Modekoning is moe."