Mart Visser happy op Rotterdamse Artfair

ROTTERDAM - Het is duidelijk merkbaar aan de couturier Mart Visser die zijn werk exposeert tijdens de Rotterdam Contemporary Artfair. Hij is eindelijk helemaal in zijn element nu hij naast zijn couture ook zijn Artwork kan showen. Er zijn heel veel mensen die naast beroep of studie zich nog in een totaal andere richting hebben gespecialiseerd maar dat om uiteenlopende redenen niet zo snel aan anderen kunnen tonen. Het kan dan ook een ware bevrijding voor iemand zijn om in alle openheid daar mee voor de dag te komen.
De geslaagde entrée van Mart Visser in de wereld van de kunst laat zien dat als je de moed daarvoor op kunt brengen het heus allemaal niet direct zo makkelijk van een leien dakje gaat. Maar als je doorzet kom je altijd ergens daardoor terecht.

Misschien wel in iets wat daaraan verwant is (of toch weer anders) maar door weloverdachte beweging vergroten iemands mogelijkheden. En dan ben je blij dat je vanuit je andere activiteiten bepaalde capaciteiten meegebracht hebt.
Neem Mart Visser. Sinds hij een potlood of penseel kan vasthouden, tekent hij hoofden. De expressie van het gezicht in al zijn vormen is wat hem boeit. De kracht van een persoonlijkheid maakt het individu op het doek. Visser wordt geïnspireerd door zijn ontmoetingen en laat daarbij zijn intuïtie de vrije geest. Hij start met een blanco doek; niet wetend wat het gaat worden.
Zijn werk als couturier en modeontwerper gaat over het aankleden van individuele vrouwen. De kracht van zijn werk ligt in de persoonlijke aandacht voor iedere vrouw die zijn creaties draagt. Hij leeft zich in en vertaalt zijn intuïtieve idee voor haar naar een driedimensionale creatie. Structuur, reliëf, textuur en techniek versterken het ontwerp. Dezelfde ingrediënten past Mart Visser toe in zijn Artwork.
Portretten in de ruige en abstracte opzet zoals Visser deze schildert staan in schril contrast met zijn modernistische en fijne belijning van zijn haute couture. Het kleurenpalet en dynamische diversiteit aan materialen waarbinnen Visser creëert zijn de enige overlappingen met zijn collecties. Nachtblauw, gradaties in zwart/wit/grijzen, donkeroranje, oker en een parade aan vergrijsde tonen.
Hij zegt: “Een tijd lang bedacht ik per doek een naam, maar dat vind ik toch té demanding. Mijn interpretatie is wat kunst maakt voor de ander. Ik vind het interessant om te zien hoe en welke keuzes mensen maken in mijn werk.”
En wij vinden het fijn om zo'n creatie te bekijken. Kunst betekent ook: néém je tijd. Er zijn tegenwoordig namelijk zoveel digitale technieken om "streaming" dit-of-dat overal op de zaak, zowel in als - enorm groot- ook buiten je huis razend snel te bekijken. Daardoor vormt een geïnspireerd gemaakt schilderij of beeld een heerlijke afwisseling op al dat gejaag naar Méér en Nog Méér. Hou dan daarin toch alsjeblieft eens even pauze... Kunst kan een oase zijn in onze digitaal verdwaasde tijd.
Rotterdam Contemporary Artfair van 4 t/m 8 februari 2015