Museum eert flamboyante couturier met tentoonstelling

TIEL - Het Flipje en Streekmuseum Tiel eert de flamboyante couturier Frank Govers met een tentoonstelling van 22 oktober 2015 t/m 24 januari 2016. Frank Govers werd geboren in Tiel, waar zijn ouders een schoenenzaak hadden. Na het bezoeken van een modeshow in Wassenaar van de Franse couturier Jacques Fath, wist hij dat hij modeontwerper wilde worden.
Aanvankelijk was hij van 1949 tot 1956 werkzaam als etaleur in Eindhoven en 's-Hertogenbosch, onderbroken door zijn dienstplicht. Vanaf 1956 werkte hij als etaleur in Amsterdam.

In 1959 opende hij daar met kleermaker Jan Kamphuis het couturehuis Kamphuis Govers In de tweede helft van de jaren '60 raakte Govers geïnspireerd door de hippies die een eigen mode hadden met kleding uit India, jassen uit Afghanistan, omslagdoeken met franjes en kwasten, en etnische sieraden. In 1974 begon hij opnieuw met couture, gekenmerkt door uitbundige kleuren, overdadig stofgebruik en veel borduursels.
Door licentieverdragen met een parfumfabriek en met dames- en herenkledingfabrikanten had zijn couturehuis een goede financiële basis. In de jaren 80 liet hij zich inspireren door de Parijse mode waarin op dat moment alles groot en wijd was. Hij paste dit toe in kleding die hij ontwierp voor podiumartiesten.

Violiste Emmy Verhey ging nooit het podium op zonder zijn kleding. In 1995 nam hij in de Amsterdamse Beurs van Berlage afscheid als couturier met een laatste modeshow ("The Power of Style"). Aan het einde van deze avond kreeg hij een Koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Patijn van Amsterdam Hij overleed op 64-jarige leeftijd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. De tentoonstelling Frank Govers - Van Tiel tot toonaangevend zal te zien zijn van medio oktober tot en met januari 2016.