Couturier Max Heymans tijdloze kunst- en modemaker
Couturier Max Heymans was met zijn couture vér zijn tijd vooruit. Ieder leven kent ups en mindere periodes maar Max Heymans heeft altijd veel steun van goede vrienden gehad. Dat waren vaak bijzondere mensen die hem begrepen en waardeerden. Max Heymans was vooral een talentvolle modemaker maar zoals zoveel kunstenaars niet direct een begenadigd talent op financieel gebied. Zijn gevoel voor humor was ook uitzonderlijk zoals ook aan het schattige door hem geklede beertje op de foto van onze fotograaf te zien is.
Max Heymans werd geboren op 7 september 1918 als zoon van Maurits Heijmans en Jans Catharina Dormits. Hij groeide op in een joods milieu. Zijn vader was handelaar in de zijde en andere stoffen. In het weekend liep Max als kleine jongen graag verkleed door het huis, onder andere in zijn moeders kleding. In die tijd maakte hij ook zijn eerste creaties met het verknippen van de kleding van zijn moeder. De Arnhemse modewinkels ontging zijn talent niet en toen hij pas 13 jaar was, 'werkte' hij al als etaleur bij drie modezaken. Na het overlijden van zijn vader verhuisde Max met zijn moeder naar Amsterdam.
Hier ging hij aan het werk als hoedenmaker en verkocht, eind jaren 30 zijn creaties via Maison de Bonneterie en Nieuw Engeland. Daarnaast werkte hij weer als etaleur, nu bij de beroemde modezaak Hirsch & Cie. Ook opende hij zijn eerste salon aan het Muntplein. Toen hij in 1940 getuige was van de arrestatie van twee joodse jongens door de SD, besloot hij onmiddellijk onder te duiken. Via zijn vriend kreeg hij materialen en verkocht hij zijn creaties.
Tegenwoordig hoor je wel eens van diva's als Madonna dat zij haar fans uren laat wachten voor haar concert aanvangt maar dat vinden ze het spektakel wel waard. Bij Max Heymans was het ook vaak lang wachten geblazen voor pers en publiek voordat zijn show begon. Ik herinner me nog ooit dat het een grote toneelster -mevrouw Mary Dresselhuis- te gek werd en dat zij de salon voor de show begon verliet. Maar zij was tenslotte ook een grote ster die niet wilde dat haar tijd verknoeid werd. Als persmensen bleven wij wel geduldig zitten wachten want niemand wilde zijn shows missen. Tussen de palmen ververscholen achterin zijn salon stond Max dan in eenvoudige werkmanstrui toe te kijken hoe zijn mannequins de nieuwe ontwerpen toonden. De ladyspeaker was een echte dame. Geheel volgens de etikette van vroeger op Weense kostscholen opgevoed en wij waren diep onder de indruk van deze stijlvolle dame.
Ook ik keek totaal verbluft op naar de ladyspeaker Lily van Parreren die met haar golvende lichtpaars gespoelde coiffure en chic gemoduleerd stemgeluid in het Frans de creaties aankondigde. 'Bonjour de Paris! ...' schalde haar verheven stemgeluid door de salon. En de bijbehorende mannequin verscheen prachtig gekleed als in een dróóm onder vele bewonderende en ook wel een tikje jaloerse blikken ten tonele. Wat was dat mooi... Het was toen net echt of je het zelf in Parijs allemaal meemaakte.
CREATIE BEERTJE: MAX HEYMANS FOTO: SYDNEY KORSSE