Moniek Miedema opent nieuwe ByOni-winkel

  HAARLEM - Over twee weekjes opent Moniek Miedema opnieuw een ByOni-winkel in Haarlem. Veel vrouwelijke klanten hebben de Friese modeontwerpster al jaren geleden weten te vinden. Vrouwen weten Moniek Miedema overal in allerlei ByOni-winkels te vinden. De creatieve Friezin ontdekte haar ontwerptalent toen ze heel jong met een dansgezelschap optrad en fantastisch mooie costuums maakte voor de deelnemers. De vele complimenten daarvoor leidden haar na veel avonturen naar nieuwe wegen.

Maar al heb je nog zoveel talent: je wordt niet zomaar Frieslands beroemdste couturier als je niet een enorme doorzetster bent en heel wat meer pijlen op je boog hebt!  Moniek Miedema begon met een winkeltje in de Voorstreek in Leeuwarden waarin ze steeds voor in de winkel verkocht wat ze achterin tussendoor of 's avonds maakte.

Dat was zo ongelooflijk vermoeiend en hard knokken om te overleven maar het lukte haar op den duur toch taken over te dragen en met haar winkel steeds meer belangstelling van nieuwe klanten te krijgen. Misschien heeft het er iets mee te maken dat ze het ontwerpen zelf nog steeds met zoveel plezier doet. En in haar winkels werken allemaal dames van 50 plus die de klanten in de eerste plaats vooral zeer op hun gemak willen stellen.

Ook zijn haar winkels vol van kleur. Dat geeft mensen die binnenkomen al direct een feestelijk gevoel. Dat is nu eenmaal Monieks stijl. Haar ontwerpen worden vol liefde en aandacht geproduceerd in kledingateliers in Griekenland. Ze maakt ready-to-wear collecties maar ontwerpt ook haar eigen couturelijn. Dat doet ze vaardig en met trots en dat typerende terughoudende Friese gevoel voor humor dat zegt: 'We blijven bescheiden maar pas op want wat we maken is zo super...' Daardoor werd ze ook mede bekend toen ze Friese vlagstof gebruikte om prachtige avondkleding van te maken.

Haar werk moet plaats vinden in een keurig opgeruimd huis anders krijgt ze eenvoudig geen nieuwe ideeën. Dat heeft ze nodig om te kunnen ontwerpen. Daarom heeft ze een rustig huis met een mooie hele lange gang die ze voor de grap soms als catwalk gebruikt.

Haar dochter en haar moeder 'lopen daar vaak even show' bij wijze van repetitie vooraf als ze weer een modeshow heeft gepland. Het is allemaal serieus maar natuurlijk wordt daarbij ook heel wat bij afgelachen...

Na Leeuwarden, Groningen, Emmen, Den Bosch en Zwolle is nu Haarlem aan de beurt met een eigen ByOni-winkel. In de Grote Houtstraat, vlak naast de Apple Store, wordt de zesde winkel geopend. Daar gaat ze samen met haar 83-jarige moeder in de openingsshow meelopen. Tijdens een spetterende modeshow zal onze Friese modeontwerpster Moniek samen met haar 83-jarige moeder in de nieuwe Haarlemse winkel show lopen om de beste stukken uit de ByOni-collectie te showen.

De opening vindt plaats op donderdag 2 november a.s. van 16:00-19:00.

Het adres is: ByOni
Grote Houtstraat 109
2011 SH Haarlem

FOTO: ANNE VAN DER WOUDE