Nieuwe collectie Emily Hermans op Modefabriek Amsterdam

...Emily Hermans ecolabel...EINDHOVEN- Komend weekend presenteert het Nederlandse modelabel MLY haar nieuwe wintercollectie ‘Clouded’. Dit gebeurt tijdens de Modefabriek in de Amsterdam RAI.

Fashion designer Emily Hermans ontleende de naam van haar nieuwe collectie aan de economische en technologische actualiteit: “Aan de ene kant leven we in onzekere tijden. De economie beheerst het nieuws. Sla de krant open en je leest dat donkere wolken zich samenpakken. Maar op technologisch gebied is de cloud juist een positieve ontwikkeling. Een omgeving voor samenwerking, communicatie en creativiteit. Ik vind het interessant dat een term zulke verschillende associaties kan oproepen. In mijn collecties probeer ik ook altijd schijnbare tegenstellingen samen te brengen.”

Een voorbeeld van zo’n tegenstelling is het toepassen van digitale prints op kasjmier, voor enkele korte jasjes en sjaals. Hermans: “Je ziet het eigenlijk nooit. Laatst kocht ik zelf een kasjmier sjaal en ik vroeg me af: waarom zit daar geen mooie print op? Toen ben ik ermee gaan experimenteren.”

Voor haar AW 2012/2013 collectie gebruikte MLY een zeer diverse blend aan materialen, waaronder viscose met linnen, zijdemixen en polyamidemixen. Qua kleurstelling is de collectie al net zo gevarieerd. Rustige witschakeringen en duotoon breisels van ecru en marine, maar ook veelkleurige, digitaal bedrukte tops en jurkjes, en stukken in frisse aquakleuren.

MLY profileert zich steeds nadrukkelijker als ecolabel om zo het Keurmerk Duurzame Ondernemer door de gemeente Eindhoven te mogen ontvangen.
“Op zich is eco voor mij niets nieuws”, legt ze uit. “Ik heb altijd al bewuste keuzes gemaakt met het oog op duurzaamheid, bijvoorbeeld door het overgrote deel van mijn collecties in Nederland te produceren. Maar ik merk dat er steeds vaker om een stempeltje gevraagd wordt. Daarom lijkt het me goed om een officieel keurmerk aan te vragen.”

Andere voorbeelden van het ecovriendelijke karakter van MLY zijn haar limited editions, waarvoor restgarens worden gebruikt. Verder maakt MLY veel gebruik van natuurlijke materialen. En geprinte stukken worden bijna allemaal digitaal gedrukt, waarbij veel minder water wordt verbruikt dan bij andere drukprocessen.

MLY is het merk van de Eindhovense modeontwerper Emily Hermans (1978). Ze staat vooral bekend om haar zelf ontwikkelde breisels, maar ze ontwerpt steeds meer ook geweven en geprinte kleding. Met name de ritmische, repeterende dessins en grafische patronen geven het merk zijn eigen signatuur

Haar nieuwe collectie bevat veel jasjes, vesten, kortere tunieken en jurken, die makkelijk op meerdere manieren en voor verschillende gelegenheden gedragen kunnen worden. De silhouetten zijn bijzonder vrouwelijk met een mooie halsbelijning en flatteuze details.

In maart volgt nog een catwalkshow in Tiel, tijdens een event dat wordt georganiseerd door papierleverancier Igepa Nederland.