Couture Irving Vorster bij Mondriaandiner

  - C O U T U R E - AMERSFOORT - Al is het 150 jaar geleden dat de schilder Piet Mondriaan zijn beroemde kunstwerken presenteerde, ook nu passen zijn opmerkelijke schilderijen volledig in onze moderne tijd. Zijn uitgebalanceerde benadering van de welbekende hokjesstructuur en het opmerkelijk heldere kleurenbeeld brengt ook nu nog veel kunstminnaars in een dreamy mood. Piet Mondriaan is cool.

De schilder heeft ook vandaag nog in alle generaties zijn fans. Onder meer in De Mariënhof, een historisch klooster dat dicht in de nabijheid van het Mondriaanhuis is te vinden waar Piet Mondriaan is opgegroeid. En om de talentvolle kunstenaar en beroemde vroegere inwoner te herdenken die zoveel pittige kunst aan de wereld heeft geschonken, besloot de Mariënhof in Amersfoort zijn geboortedag van 150 jaar terug met een diner met kunstlievende gasten geheel in de stijl van de kunstenaar te herdenken.

En dat zag er magisch uit met in rood-geel en blauwe compositie gedekte tafels in de lange gangen van het klooster. Iedere dish leek ook op zich een kunstwerk en er werd zelfs een Mondriaan wijn geschonken. (Een 5- gangen diner) . Het klapstuk was het grand dessert (letterlijk) welke als een groot abstract kunstwerk werd gepresenteerd. Speciaal voor deze kunstzinnige vormgeving van het grand dessert was de internationale FOOD artist Jasper Udink ten Cate benaderd.

Tijdens dit diner gaf couturier Irving Vorster acte de présence met een aantal unieke cocktailjurken ontworpen in de stijl van Mondriaan. De kunststroming waar Piet Mondriaan deel van uitmaakte heet officieel ook De Stijl' 1917-1931. En tijdens dit opmerkelijke diner valt op hoezeer de tijdloze creativiteit van beide kunstenaars op elkaar aansluit.

Kenmerkend voor Irving's stijlvaste signatuur zijn de grafische vormen en asymmetrische vlakverdelingen die verbazingwekkend genoeg naadloos aansluiten bij de *kunststroming van weleer".
De mannequins die zijn creaties presenteren vertolkten bovendien ook een kleine rol tijdens het diner om op een ludieke manier een hoorspel in te leiden ten tijde van het diner .

Dit speelse event was tevens een mooie preview voor zijn show die op zondag 11 september plaats zal vinden op dezelfde historische toplocatie De Mariënhof te Amersfoort. De gasten genoten van het tot in de puntjes verzorgde evenement met Pieter Aalbers als pandbewaarder die al diverse spraakmakende Horeca concepten op zijn naam heeft staan.

Ook voor de couturier Irving Vorster was het diner en zijn show een heel speciaal evenement hoewel de modemaker eerder bekend is vanwege diverse inspirerende internationale shows. (Lees: veelal in Parijs).

"We voelden ons hier ongelooflijk welkom,"zegt hij. "Want het is niet alleen een indrukwekkend historisch trefpunt maar ook een geweldige ambiance. Ik was dan ook oprecht verheugd om hier met mijn nieuwe couturecollectie 150 jaar Mondriaan op een passende wijze mee te kunnen vieren. "

Waarvan akte.

DOOR: PHIA BARUCH