Frans Molenaar schildert met couture

altAMSTERDAM -Het is weer razend druk in het Amstelhotel waar in de grote Spiegelzaal onder de kostbare kroonluchters zich onder veel gedrang de gasten verzamelen. Showtime op zondagnamiddag want dan begint daar de traditionele coutureshow van couturier Frans Molenaar.Het wordt zijn 93ste coutureshow in de grote zaal met rijen gouden stoeltjes naast en achter elkaar. Een show waarin Molenaars karakteristieke eigen handschrift tot verbazingwekkende hoogte is gestegen.

Het begint allemaal met de grote toestroom van gasten die naar binnen gaan en waarbij steevast een aantal mensen obstinaat op een andere stoel willen neerploffen dan die hun is aangewezen. Misschien zijn ze te moe om verder te zoeken naar hun plek of misschien willen meer in het oog lopend zitten. Wie zal het zeggen? Maar dan hebben de in prachtige couture gehulde assistentes van de couturier een diplomatiek missie om deze mensen naar hun juiste plek te loodsen.

Dat duurt wel enige tijd zodat wie aan de perszijde een plek heeft gevonden heel wat kleurrijke personen waaronder ook BN-ers aan de linkerkant van het podium front row ziet plaats nemen. Na nog enige gezoek en het ophelderen van verwisselde plaatsen begint nu de show.

Het wordt een fantastisch begin met jurken en pakken met heel creatief geplaatste streepdessins. Het zijn of zwarte streepdesins op een wit fond of omgekeerd juist witte banen op zwart. Maar dan zo kunstig met elkaar in geometrische figuren en combinaties in het patroon geplaatst dat elke jurk en ieder pantalonpak zowel aan de voor- als op de rugzijde een artistieke verrassing vormt.

Frans Molenaar heeft altijd graag gewerkt met gekleurde banen, discrete biezen en anders gekleurde inzetten. En hij is ook stapelgek op mooie schilderijen.

Het is duidelijk een gevolg van deze kunstzinnige ontwikkeling en zijn jarenlange ervaring waardoor de couturier zijn technisch vakmanschap zo kan hanteren dat je in een patroon van een jurk een complete Mondriaan terugziet! Het is een haast wel vreemde maar wel terechte conclusie: ook in het verdere vervolg van deze show van Frans Molenaar komen zijn gevoel voor kunst en voor couture als in een droom bij elkaar.

Deze collectie vormt dan ook qua ideeën en vakmanschap beslist een hoogtepunt in zijn creatieve oeuvre.