Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Stop met roken-dag

altAMSTERDAM – De expositie BODY WORLDS & The Story of the Heart, die nog tot en met 22 april plaatsvindt in EXPO Zuidas Amsterdam, organiseert een ‘Stop met roken-dag’ op woensdag 28 maart 2012. Bezoekers kunnen daar onder meer een blaastest doen waarbij de hoeveelheid koolmonoxide in de longen gemeten wordt. Dit geeft een indicatie van het zuurstofgehalte in het bloed en de organen.

Ook worden plastinaten van zowel gezonde als ‘rokerslongen’ getoond. Studenten geneeskunde geven de bezoekers uitleg, waarbij zij ook aan de longen mogen voelen. Sinds het begin van de BODY WORLDS expositie vinden schoonmakers gevulde pakjes sigaretten bij de vitrines waarin rokerslongen worden getoond. Blijkbaar besloten deze bezoekers te stoppen na de confrontatie met een zwarte long van een roker, welke wordt getoond naast een long van een niet-roker.

‘Ieder achtergelaten pakje markeert de overwinning van een persoon op de nicotineverslaving’, aldus Dr. Angelina Whalley (Curator BODY WORLDS) ‘Veel mensen vertellen ons dat zij van alles geprobeerd hebben om te stoppen met roken, maar dat zij na het zien van de zwarte longen daadwerkelijk stopten.’

Uit onderzoek onder de BODY WORLDS bezoekers blijkt dat 68% besloot gezonder te gaan leven na het zien van de expositie, 47% verklaarde zijn lichaam meer te waarderen na het zien van de expositie. Uit een vervolgenquête zes maanden na het einde van de tentoonstelling, die recentelijk werd uitgevoerd bij bezoekers van BODY WORLDS in Wenen, bleek dat een groot aantal bezoekers zijn gedragspatroon daadwerkelijk had veranderd.

Maar liefst 9% van de bezoekers gaf aan gestopt of geminderd te zijn met roken en drinken van alcohol, 33% gaf aan een gezonder dieet te volgen en 25% was meer gaan sporten.

Het STIVORO Behandelcentrum is toonaangevend in Nederland in het aanbieden van zorg en diensten op het gebied van stoppen met roken. De begeleidingstrajecten van STIVORO zijn wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief.

Aan deze voorlichtingsdag en deelname aan de longentest zijn geen extra kosten verbonden.
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.bodyworlds.nl