Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Nikkie Plessen diep onder de indruk

altAMSTERDAM – Nikkie Plessen, dance4life ambassadeur, is weer terug van haar reis naar Kenia. De RTL 5 presentatrice bezocht het land om met eigen ogen te zien hoe dance4life daar te werk gaat. Nikkie was zichtbaar onder de indruk van de reis. In Kenia bezocht Nikkie Plessen weeshuizen, scholen, een kliniek en sloppenwijken.

Ze sprak met verschillende Keniaanse jongeren: “De meisjes vertelden dat ze liever hiv hebben dan een kindje in hun buik. Want zwanger zijn zie je, een hiv-infectie niet. Dan blijkt dat er nog zoveel taboes zijn rondom seks.” “Het is hier niet zo makkelijk om safe sex te hebben. Er is zoveel armoede. Het komt regelmatig voor dat jonge meisjes voor een heel gezin moeten zorgen.

Vaak hebben zij sugar daddy’s, mannen met wie ze in ruil voor geld seks hebben. Die meisjes zijn dan echt niet in de positie om te zeggen dat ze een condoom willen gebruiken. Dan hebben ze liever hiv, dan dat het gezin verhongert.” Nikkie Plessen zag hoe dance4life te werk gaat op een meisjesschool: 150 meiden kregen er door middel van muziek en dans voorlichting over seks, hiv en aids.

“Als mijn leerkracht vroeger voor de klas stond met alleen maar informatie: boring! Maar dans, muziek en toneelstukjes zijn dingen die iedereen heel erg leuk vindt. Als je dat gebruikt, dan komt de boodschap aan. Je hebt de aandacht van de jongeren en je leert hen belangrijke informatie op een positieve en actieve manier. De meiden op deze school voelen zich zekerder door het programma en komen op voor hun eigen rechten!”

Het bezoek aan verschillende weeshuizen maakte een enorme indruk op Nikkie. “Misschien raakt het me allemaal zo diep omdat ik nu zelf moeder ben. Wat ik mijn eigen dochter zou willen meegeven naar aanleiding van wat ik hier gezien heb, is dat iedereen gelijk is. Maar vooral ook dat ze voor zichzelf opkomt. In Kenia heb ik gezien dat meisjes de cirkel kunnen doorbreken, zij moeten onafhankelijk worden en opkomen voor hun rechten.

”Nikkie Plessen is sinds 2007 ambassadeur van dance4life. Ze presenteerde drie keer het dance4life event en speelt een belangrijke rol bij diverse campagnes van dance4life. Nikkie reisde samen met twee scholieren die dit schooljaar hebben deelgenomen aan het scholenproject van dance4life.

De twee scholieren die mee waren op reis hadden dat te danken aan het feit dat zij een belangrijke rol hebben gespeeld bij het succes van het dance4life project op hun school. Hun scholen zamelden het meeste geld in. Door de enorme inzet van circa 15.000 leerlingen werd het afgelopen najaar in totaal ruim € 175.000 bijeengebracht voor de projecten van dance4life en STOP AIDS NOW! Het reisgezelschap bezocht in Kenia ook een project van STOP AIDS NOW!, partner van dance4life.