Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Koningin Beatrix maakt reis door de tijd

altARNHEM - Koningin Beatrix verrichte dinsdag de officiële opening van de ‘Amsterdamse Westerstraat’ in het Nederlands Openluchtmuseum. Met deze aanwinst krijgt het verhaal van de stad een prominente plaats in het museum over de cultuur van het dagelijks leven dat dit jaar honderd jaar bestaat. Twee hoge panden uit de Jordaan verbergen de restanten van drie 18de-eeuwse arbeiderswoningen.

De nauwe Pottenbakkersgang tussen de twee voorhuizen leidt naar deze ‘achterbuurt’. Van de vele sloppen die de Jordaan rijk was, is dit het laatst overgebleven exemplaar.

De krotten tonen het leven in de Jordaan door de eeuwen heen. In de statige huizen aan de Westerstraat zijn een postkantoor, een 'Turkenpension' en een café gevestigd. ‘Komen en gaan in de Jordaan’ vormt de rode draad voor de presentaties. Een serie filmportretten op de eerste verdieping verbreedt dit thema naar komen en gaan in Nederland.

De opening van de Westerstraat werd opgeluisterd met een mini-musical door Willeke Alberti en collega-artiesten van ‘De Jantjes’. Deze onverwoestbare klassieker komt dit najaar opnieuw in het theater.