Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

TORI XL – een ode aan Nina Simone

altAMSTERDAM – Vrijdag 25 mei om 20.00 uur vindt in de Stadsschouwburg van Amsterdam ‘TORI XL - een ode aan Nina Simone’ plaats. Tijdens deze avond leven Nina’s verhalen voort en zijn een bron van inspiratie voor theatrale en muzikale gasten die zullen optreden. In de TORI XL brengen artiesten zoals Pete Philly, Jetty Mathurin en Sabrina Starke een eerbetoon aan het leven en het werk van Nina Simone. MC verplaatst hiermee eenmalig haar eigen productie, ‘Tori’, die normaal gesproken maandelijks in haar eigen MC Theater op het Westergasfabriekterrein wordt gehouden.

Artistiek directeur van MC Theater Marjorie Boston legt uit: “Tori is het Surinaamse woord voor verhaal. En MC Theater vertaalt dit naar een informele theatrale jamsessie/happening rond een centrale gast, ook wel de 'Toriman' of verhalenverteller.”
De Tori die dit keer in de Stadsschouwburg wordt gehouden, is TORI XL genoemd omdat het een speciale editie is. Om te beginnen omdat het dit keer twee uur zal duren in de plaats van één en omdat de ‘Toriman’ zelf, Nina Simone, uiteraard niet aanwezig kan zijn. Zij werd wereldberoemd als zangeres, maar zag zichzelf in de eerste plaats als een ‘griot’, het West-Afrikaanse woord voor Toriman, of ook wel verhalenverteller.

Melle Daamen, directeur van SSBA zegt: “Wij vinden het van belang om ook nieuwe en voor ons publiek, onbekende theatergezelschappen in de Stadsschouwburg te laten zien. We verkennen de grenzen van theater en wat er in een klassiek theater als de Stadsschouwburg kan. MC’s voorstelling over Nina Simone lijkt mij spannend. Vooral omdat ik zelf fan ben van Nina Simone -zo heb ik haar zelf nog in levenden lijve in Parijs gezien- en omdat ik benieuwd ben hoe MC haar leven interpreteert.”

Artiesten als Pete Philly, Karsu Dönmez, Lemn Sissay, Hans Dagelet, Pien Faith, Ronald Snijders, Sabrina Starke, Mar, Alida Dors, Liesbeth Peroti, Aisa Winter, Gery Mendes, Alvin Lewis en het ZO! Gospel Choir o.l.v. Berget Lewis en featuring Shirma Rouse zullen op de avond van 25 mei in de Stadsschouwburg optreden. Met Jeffrey Spalburg als host.

Televisie en theaterbekendheid Jetty Mathurin is ook aanwezig en zegt: “Ik heb Nina Simone altijd een ongelofelijk sterke vrouw gevonden. Ze heeft zich nooit laten misleiden en is altijd dichtbij zichzelf gebleven. Ze is een groot voorbeeld voor mij als artiest, maar ook als persoon.”

Ook zal er vanaf 22.00 uur een after-party in de Stadsschouwburg zijn met DJ A Hunter en DJ Mad10.