Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Arnhem verwacht nieuw mode- en designhotel

altARNHEM - In augustus 2012 opent hotel Modez in het Modekwartier in de Arnhemse wijk Klarendal. Naast modevormgeving maken ambacht en productontwerp deel uit van de hotelinrichting. Ruim dertig Nederlandse modeontwerpers en vormgevers verbinden hun naam aan een kamer en bedachten verrassende concepten die hun stijl karakteriseren.

“Originaliteit staat voorop”, zegt Piet Paris die het concept heeft bedacht. “En hoewel in dit hotel vol mode en design alle kamers verschillend zijn, voelt de bezoeker eenheid.”

In hotel Modez gaat het zowel om de esthetische waarde van mode, als om het informeren over het vak. Zo kan een gast bijvoorbeeld iets opsteken over de modegeschiedenis dankzij historische modeprenten die eigentijds worden gepresenteerd door vormgever Gijs Frieling. Modeontwerper Monique van Heist en vormgever Thomas Voorn bedachten samen een bloemrijke hotelkamer die huiselijkheid uitstraalt.

Fotografenduo Freudenthal/Verhagen laten vervreemde foto ontwerpen zien van Viktor & Rolf waarbij de stof daadwerkelijk uit de foto te voorschijn lijkt te komen.

Handwerk – borduren, breien, kant verwerking - staat centraal in de ambachtskamers, Petra Vonk en Coppens Alberts tonen moderne versies van kant. De smartphone komt van pas in Antoine Peters kamer, waar QR-codes op de muur pikante plaatjes onthullen.

De nachtelijke duisternis verlicht muren en gordijnen in de People of The Labyrints kamer. De 'mannenkamer' van Francisco van Benthum is uitgesproken stoer, terwijl de patronen van een jurk centraal staan bij Spijkers en Spijkers. In zijn kamer maakt Piet Paris aan de hand van schetsen duidelijk hoe een mode-illustratie ontstaat. De allerkleinste ruimte in het modehotel - de lift - is vormgegeven door kunstenares Suze May Sho.

Andere deelnemers aan de totstandkoming van dit hotel zijn: Michael van der Ham, Sjaak Hullekes, Desiree Hammen, Martine van ’t Hul, Humanoid, Carolien Evers, Bas Kosters, Klaartje Martens, Klaas Kuiken, Giene Steenman, Lenn Cox, Lenneke Wispelwey, Miya Kondo, Rick Tegelaar, Vlisco stoffen, Annelou en Joep van Griensven, Quinze & Milan, Paula Arntzen, Orson & Bodil, Antonia, Painted Series en Dieter Volkers.

Hotel Modez wordt geopend in de wijk Klarendal. Deze bijna honderdvijftig jaar oude arbeiderswijk was tot tien jaar geleden vooral negatief in nieuws vanwege hoge werkeloosheid en drugsproblematiek. Begin 2000 legden bewoners, woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem en andere partijen de kiem voor de kentering.

Twaalf jaar later is Klarendal opgeknapt en met recht een Modekwartier met modewinkels, designwinkels, modeateliers en vanaf augustus 2012 hotel Modez.

Toch vreemd dat er geen ontwerpers uit het Modekwartier hierbij betrokken zijn want zij zijn van huis uit de ontwerpers die daar hun werk presenteren. Ook is het concept niet origineel. Zo hadden wij al veel eerder vernomen over een hotel met kunstzinnige kamers door kunstenaars ingericht die meestal hun naam gaven aan zo'n kamer. Om een voorbeeld te noemen: Landgoed Avegoor in Ellekom onder de rook van Arnhem. En ook de befaamde Milanese modeontwerper Armani startte deze trend al jaren geleden.