Podcasts

PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Boek over roem en de ongelooflijke keerzijde

alt15 mei is het precies een jaar geleden dat Kenia in diepe rouw verkeerde. Samuel Wanjiru, de Olympisch marathonkampioen van 2008, viel van zijn balkon en overleed op jonge leeftijd. De internationale media speculeerden over zelfmoord van de Olympische titelhouder, een gedegen onderzoek bleef achterwege en het geruchtencircuit maakt tot op de dag van vandaag overuren.

Wanjiru is een fenomeen, een man die de marathon een nieuwe dimensie heeft gegeven. Een man ook die met zijn overwinningen de Keniaanse stammen dichter bij elkaar bracht. En, cynisch genoeg, bij zijn dood juist zorgde voor complottheorieën en een grote verdeeldheid. De helft van de bevolking verklaart zijn dood met een ongelukkige samenloop van omstandigheden, de andere helft is overtuigd van een brute moord.

Het boek Doodloper beschrijft hoe de superatleet wordt geconfronteerd met de keerzijde van de roem en hoe zijn marathon verandert in een doodlopende weg. Samen met een gerenommeerde Nederlandse patholoog lichten de auteurs de deksel van de rijk gevulde doofpot en komen zij tot een schokkende conclusie.

Doodloper is een boek over uitzonderlijk talent, overspel, armoede, hekserij, vernedering en de wereld van topsporters. ‘Ik kende Wanjiru alleen als die altijd vriendelijk lachende jongen’, zegt de Nederlandse atletenmanager Jos Hermens. ‘Dankzij dit boek snap ik de tragiek die achter zijn onbezorgde gezicht schuilging.’

Over de auteurs:

Frits Conijn (1961) is journalist bij het Financieele Dagblad. In 2010 verscheen van zijn hand een spraakmakend en succesvol boek over bankier Dirk Scheringa.
Simon Maziku (1980) werd geboren in Tanzania en is inmiddels genaturaliseerd tot Nederlander. Hij studeerde filosofie in Tanzania, Kenia en Italië en heeft een grote kennis van de Oost-Afrikaanse cultuur.

Het boek Doodloper verschijnt op 8 mei. Prijs: € 18,95
ISBN: 978 90 4391 4611 / ISBN e-book: 978 90 4391 5106