Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Koningin Elizabeth II 60 jaar vorstin

altLONDEN - 2012 is zonder twijfel het jaar van koningin Elizabeth II. De Britse vorstin viert dit jaar haar zestigjarig regeringsjubileum met een opeenvolging van spectaculaire, koninklijke evenementen. Over enkele weken bereiken de vieringen rondom deze mijlpaal hun hoogtepunt tijdens het Diamond Jubilee Weekend, dat van 2-5 juni zal plaatsvinden. Onder andere een grote parade op de Theems met meer dan duizend boten, een concert bij Buckingham Palace en een officiële rijtoer door Londen maken onderdeel uit van het feestweekend.

Er zijn echter het hele jaar door nog evenementen en koninklijke attracties in Groot-Brittannië te bezoeken, die stilstaan bij het diamanten jubileum van koningin Elizabeth. Hiervolgen wat ideeën daavoor!

On top staat een Koninklijke afternoon tea - Het luxe 5-sterren Berkeley Hotel in Knightsbridge viert het diamanten jubileum van de koningin met Prêt-à-Portea - The Royal Collection 'afternoon tea'. Ter ere van het jubileum serveert het hotel van 29 mei tot 9 juni een speciale versie van hun afternoon tea met luxe koekjes, soesjes en broodjes geïnspireerd door de meest gedenkwaardige hoeden van de koninklijke familie. Bijna te mooi om op te eten!

Geen reis naar Londen is verder compleet zonder door de poorten te turen van Buckingham Palace, de officiële Londense residentie van de Britse vorstin. Een spectaculaire tentoonstelling, Diamonds: A Jubilee Celebration (30 juni - 7 oktober) toont de vele manieren waarop de kostbare steen is gebruikt door de Britse royals in de afgelopen 200 jaar, inclusief een uitgebreide weergave koningin Elizabeth ’s persoonlijke juwelen.

Of volg een rondleiding door Balmoral Castle, de favoriete zomerresidentie van de koninklijke familie in Schotland. Bezoek naast het kasteel ook het landgoed dat maar liefst 50.000 hectare heide, begroeide heuvels en oude bossen beslaat.

Spannend is het de Ceremony of the Keys bij te wonen:de traditionele vergrendeling van de Tower of London. Deze 700 jaar oude traditie vindt elke avond plaats bij de Tower of London (voormalige koninklijk paleis) en is een symbolische sluiting van de hoofdpoort. Een fascinerend stukje geschiedenis live in actie.

koninklijke expositie bekijken? In Windsor staat het grootste en oudste bewoonde kasteel ter wereld. Windsor Castle is één van de officiële residenties van de koningin. Momenteel is hier The Queen: Sixty Photographs for Sixty Years (tot januari 2013) te zien. Een koninklijk leven in beeld gebracht door toonaangevende fotografen in een boeiende tentoonstelling.

Ten zuidwesten van Londen ligt verder één van de twee overgebleven paleizen van Henry VIII. Hampton Court is het oudste Tudor paleis in Engeland en hoewel het sinds de 18e eeuw al niet meer door de koninklijke familie wordt bewoond, is het nog steeds een populaire attractie. Bezoek de kleurrijke tuinen of neem een kijkje in de keukens en Henry's privé-vertrekken, welke voor het laatst werden gebruikt in 1737. Nog tot september 2012 is er een speciale jubileum expositie te zien: The Wild, the Beautiful & the Damned.

13. St Paul’s Cathedral mag je niet missen. De St Paul’s kathedraal is het meesterwerk van Sir Christopher Wren. Met haar wereldwijd bekende koepel is ze een echt icoon van Londen. Het is in St Paul’s dat de koningin de mis van Thanksgiving zal bijwonen op 5 juni 2012. Ze deed dat ook voor haar Gouden Jubileum in 2002 en haar 80e verjaardag in 2006. Het is ook in deze kathedraal dat koningin Victoria in 1887 haar Diamanten Jubileum vierde en dat Prins Charles huwde met Lady Diana.

Heel rijk aan geschiedenis is ook de Tower of London. Al bijna 1000 jaar speelt de Tower of London een rol in de Britse koninklijke geschiedenis. De Tower dateert uit 11e eeuw, toen Willem de Veroveraar hier het eerste fort van Europa bouwde. Eerder hadden de Romeinen op deze plek ook vestingen.

De Tower heeft in de loop der tijd dienst gedaan als koninklijk paleis, gevangenis, executieplaats, wapenmagazijn, verblijf van wilde dieren en schatkamer! In het kader van het diamanten jubileum is er een nieuwe tentoonstelling rondom de kroonjuwelen van de Britse monarchie te zien.

CONGRATULATIONS FOR QUEEN ELIZABETH ll FROM THE NETHERLANDS