Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Oudste foto nu in Zutphens Museum

altZUTPHEN - Het Stedelijk Museum Zutphen kan de museale collectie met een unieke aankoop verrijken. Het betreft een album amicorum (Latijn voor ‘Vriendenboek’), dat toebehoorde aan de in Zutphen woonachtige amateurschilder Aarnout Jacobus van Eyndhoven (1805-1861).

Een heel bijzondere bijdrage aan het album is die van de Zutphense apotheker Willem Hallegraeff (1798-1870). Zijn met de hand gedateerde bijdrage bestond uit twee ‘lichtteekeningen’: één fotogram van een stuk kant en een fotografische reproductie van een prent. De foto van de prent draagt de datum en de naam van de maker. Het betreft de 'Oudste foto positief zwart wit.'

De datering, 25 november 1839, maakt het tot de oudste foto van Nederland. Historisch gezien is het een belangrijke eersteling; te vergelijken met een zeer vroeg voorbeeld van boekdrukkunst, of de eerste ets. De lichtgevoeligheid van met name de oudste foto maakt het onmogelijk om het origineel langdurig tentoon te stellen. Tijdens het Pinksterweekend, 26 t/m 28 mei a.s., is de aanwinst tijdelijk te bezichtigen door het publiek.

Het album amicorum is een kleine boekvormige cassette met losse vellen. Naast de oudste foto gaat het in totaal om een veertigtal bijdragen, waaronder aquarellen, tekeningen in potlood, pen en inkt, borduurwerkjes en gedichten. Het album amicorum wordt door het museum gedigitaliseerd waardoor het permanent voor het publiek toegankelijk wordt gemaakt.

Het origineel zal echter na het komend Pinksterweekend steeds kortstondig op toepasselijke momenten worden tentoongesteld.