Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Artist Talk in Foam met Ama

 

altEr is weer een Artist Talk in Foam. Het gaat over de tentoonstelling Ama van Nina Poppe en vindt plaats op 21 juni in Foam. De tentoonstelling zelf is tot 27 juni te zien in Foam 3h en brengt de sociale context van de Ama gemeenschap in beeld. Deze legendarische vissersvrouwen uit Japan duiken zonder uitrusting tot wel 30 meter diep om daar waardevolle zeeslakken te vangen. Het klinkt verbazingwekkend dapper...

 

De Artist Talk gaat van start met een korte introductie door Elmer Veldkamp, antropoloog en docent aan de Universiteit van Leiden. Veldkamp is in het bijzonder gespecialiseerd in moderne vormen van volkenkunde in Japan. Hij zal de gebruiken van de Ama gemeenschap toelichten, die hoofdzakelijk bepaald wordt door vrouwen. Na de introductie volgt er een Q&A met Nina Poppe en curator Kim Knoppers.

De vissersvrouwen afkomstig van het eiland Ise-Shima in Japan, duiken zonder uitrusting tot wel 30 meter diep om daar Abalone te vangen. De Abalone is een zeeslak die als delicatesse wordt gezien en zeer waardevol is. Het duiken is gevaarlijk en vermoeiend en wordt vaak tot op late leeftijd nog beoefend.

Binnen deze eeuwenoude traditie vindt een grote verschuiving plaats; steeds meer jonge vrouwen kiezen in plaats van het duiken voor het leven in steden en ook worden de zeeslakken steeds schaarser door de stijging van de watertemperatuur als gevolg van klimaatverandering.

Poppe maakte uitsluitend foto's van het leven van de Ama boven water en op het eiland.

Het zijn beelden die soms licht vervreemdend aandoen: de vrouwen, uitgerust met zwarte wetsuits, grote handschoenen en een witte sjaal om het hoofd gebonden, lijken soms uit een andere wereld te zijn gestapt.

De foto's van Poppe kenmerken zich door een heldere compositie en een zacht kleurenpalet waarin het blauw van de zee en de lucht steeds terugkeert. In de tentoonstelling worden de foto's van Poppe gecombineerd met filmmateriaal dat bijgedragen heeft aan de mythevorming rond de Ama. Het clichébeeld van de Ama als mooie, sexy en schaars geklede vrouwen bestaat tot op de dag van vandaag. Dit grote contrast tussen het wensbeeld van de Ama en de realiteit zorgt voor een spanningsveld.

De fotografe Nina Poppe is geboren in Münster in 1979. Ze behaalde haar bachelor fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2003) en een diploma in film en fotografie aan de Academie van Media kunst in Keulen (2011). Ze nam deel aan verschillende tentoonstellingen in onder anderen het Goethe-Institut, Rotterdam (2008) en Kunstverein Leverkusen, Leverkusen (2012). Poppe produceerde twee films; Sunrise Dacapo (2008) en Stichtdag (2009). In 2010 publiceerde Kehrer Verlag haar boek 'Ama'.

De tentoonstelling Ama van Nina Poppe is te zien t/m 27 juni 2012. Dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur. Donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.

Locatie: Foam, Keizersgracht 609
Datum: 21 juni 2012
Aanvang: 19.30 uur (deur open 19.15 uur)
Tickets: Gratis met een geldig toegangsbewijs van Foam
Taal: Nederlands
 
De tentoonstelling en Artist Talk worden mede mogelijk gemaakt door de Van Bijleveltstichting en het Gieskes-Strijbis Fonds. Foam wordt ondersteund door de BankGiroLoterij, De Brauw Blackstone Westbroek, Delta Lloyd en de VandenEnde Foundation.