Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Nederlandse Fotografen op internationaal fotofestival PHOTOVILLE

altAMSTERDAM- Het is heel spannend vandaag op de plek van samenkomst van een klein aantal van de grote groep fotografen die zich vanuit het hele land regelmatig haasten naar de hoofdstad waar onze allereerste fotoredacteur Aloys Ginjaar (die soms speciale produkties voor ons verzorgt) hun verwacht.

Voordat wij De Couturekrant hebben gestart ontmoetten wij de journalist Aloys Ginjaar die toen al jarenlang werkte als redacteur en fotograaf voor diverse vrij kritische vakbladen. Zijn grote liefde voor het fotovak bracht hem op het sucesvolle idee om regelmatig met een ongebonden groepje fotografen samen op een vaste plek de topics en andere kleurrijke momenten in hun beroepsleven met elkaar te bespreken.

Deze kring van creatieve en vaak meer kunstzinnig ingestelde vakgenoten werd onherroepelijk groter en groter. De regelmatige bijeenkomsten in het oer-Amsterdamse café Kalkhoven onder de rook van de Westertoren zijn dan ook befaamd om hun aangename sfeer. De kring vergrootte zich steeds meer.

En sinds 2004 Aloys Ginjaar organiseert Ginjaar samen met Petra Ruisendaal (naar een initiatief van Peter Paul Huf) drie keer per jaar een hele mooie port folio fotografenavond in het befaamde Arti in Amsterdam waar velen steeds weer naar uitkijken. Natuurlijk moet ook hier het nodige voor geregeld worden en in de commissie hiervoor zitten Dutch Den Hollander en Jaap Bijsterbosch.

Vandaag heeft de groep Kalkhovenfotografen echter weer een grote stap vooruit gezet. Net als vorig jaar gaan een aantal Nederlandse fotografen uit de groep ons land internationaal vertegenwoordigen op het fotofestival PHOTOVILLE in New York. Met de expositie The Wonder Of Woman.

Vandaag ontmoeten wij in Kalkhoven een aantal fotografen die zich op deze namiddag in de week vrij konden maken voor de laatste voorbereidingen aan het prestigieuze New York-event. Ook zij die geen foto's hier zullen exposeren zijn toch verheugd over de grote sprong voorwaarts van de door hun zo graag bezochte groep. Iedereen doet wat zij of hij kan om bij te dragen aan de nieuwe kansen van mede-groepsleden om zo straks met hun foto's Nederland te kunnen vertegenwoordigen en hun foto's internationaal te exposeren.

Maartje Roos heeft voor een flyer op de expositie gezorgd die in de smaak blijkt te vallen. Net als haar foto's trouwens die vorige keer ook aan de expositie in New York heeft meegedaan. Daar had ze vooral heel veel Japanse fans. "Sommigen kwamen iedere dag van de expositie naar mijn werk kijken," zegt ze. "Ik heb 2 werken mogen verkopen toen en nu ook een contract met een fotobedrijf in New York dat mijn werk afneemt."
De fotograaf Dutch J. Den Hollander heeft vorg jaar meegedaan en toen alles gefilmd en op Youtube gezet. "Dit jaar zit het er helaas niet in dat ik mee kan gaan. Zeker jammer... Maar ik wil graag vanmiddag er bij zijn. Ook vanwege de creatieve sfeer."

Tara Fallaux (die naast hem zit aan tafel) is fotograaf en filmer. "Dit keer kan ik niet mee. Ik heb het te druk maar ik vjnd het superleuk. En ik heb de locatie van de expositie toen ik in New York was al van te voren bezocht. Het ziet prima uit."

Suzan Van de Roemer is fotograaf en coach en heeft 2 foto's op de expositie. Deze tonen overlevenden van de grote brand in Volendam. Haar foto's zullen opzien baren door wat ze laten zien. Schoonheid getekend door tragiek en ook door herstellend vermogen en kracht... "Vermoedelijk zorgen mijn foto's voor een positief shockeffect. Ik vind dit een heel bijzonder initiatief van Aloys Ginjaar," verklaart ze. "En ik ben ook een beetje trots dat wij Nederland daar mogen vertegenwoordigen."

Lenny Moeskops heeft één voortreffelijke foto op de expositie. Een glamourachtige foto van een vrouw die een hoed draagt die door Lenny Moeskops zelf is ontworpen. "Ik vind het een eer om naar New York te mogen gaan."

Jaap Bijsterbosch is fotograaf, fotografiedocent en gespecialiseerd als fotograaf van straten en landschappen. "De foto die ik in New York exposeer heb ik uit mijn archief gehaald. Hij is gemaakt in 1997. Dit is namelijk een foto waar ik een speciale band mee heb. En ik ben heel benieuwd of het meisje wat ik toen gefotografeerd heb ooit toevallig haar eigen foto op de expositie ziet en herkent. Dat zou toch kunnen... Het is een indringende opname en ik heb helaas later nooit meer wat van haar gehoord. Maar wie weet... "

Inderdaad. Je wéét het nooit....

Het fototalent Astrid Verhoef bruist van enthousiasme en kijkt uit naar de expositie in New York. "Ik noem dit een fantastisch avontuur," reageert ze spontaan. "Aloys Ginjaar legt op een heel natuurlijke wijze contact met mensen en daardoor ontstaat er onderling in onze groep ook zo'n fijne creatieve sfeer..."

En Barend Houtsmuller is fotograaf en docent maar heeft zijn opleiding daarvoor grotendeels met een beurs in Amerika doorlopen.

"Ik ben compleet verslingerd aan fotografie. Ja. Het is de passie van mijn leven... Net als sommige anderen uit deze groep heb ik mijn foto's al vaak geëxposeerd. Deze keer gaan er 2 foto's van mij mee naar New York." (Hij had aanvankelijk wel wat anders voorgesteld). "Maar Aloys Ginjaar is de curator en hij is heerlijk eigenwijs. Ik had twee andere foto's in zwart/wit gekozen maar hij wilde kleur. En weet je... achteraf ben ik toch blij met zijn keuze. Deze foto's hebben veel met Amsterdam te maken. Dat snapt het Amerikaanse publiek beter."