Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Meppel kent levendige designscene

 

altMEPPEL- Of all places... Maar juist het Drentse Meppel is een belangrijke schakel in de Europese kunst en designwereld! Daar is namelijk Europa’s grootste distributeur van art en design uitgaven gevestigd. Het bedrijf viert dit jaar zijn 75-ste verjaardag. Bruil & Van de Staaij werd kort voor de oorlog opgericht, in 1937, door de gebroeders A. en H. Bruil. Inmiddels kent het familiebedrijf een directeur van de derde generatie: Just Bruil.

Print blijft in digitale wereld belangrijk voor creatieven 

De onderneming heeft zich gespecialiseerd in uitgaven op het gebied van design, fotografie, typografie, mode, kunst, illustratie en architectuur. Het voert een tiental exclusieve titels op dat vlak en distribueert daarnaast een vijftigtal magazines en boeken op niet-exclusieve basis.

Bruil & Van de Staaij heeft afnemers wereldwijd. Bekende titels zijn onder meer het Amerikaanse Pin-Up (architectuur en design), het Italiaanse Fantom (fotografie), het Duitse Lürzers Archive International (reclame), het Spaanse Apartamento (interieur), het Belgische Damn en van Nederlandse bodem: GUP magazine (fotografie), Volume (architectuur) en JFW (mode en juwelen).

Ondanks de snelle opkomst van digitale media ziet Bruil & Van de Staaij de toekomst met vertrouwen tegemoet. Just Bruil: “Natuurlijk nemen digitale media in belang toe, maar daarnaast blijft er een grote markt voor gedrukte niche uitgaven. Het aantal titels is in de afgelopen jaren per saldo dan ook alleen maar toegenomen. Juist creatieve professionals hechten aan print.”

Maar de Drentse distributeur gaat zeker niet aan de digitale ontwikkelingen voorbij maar benut deze. Een nieuw initiatief is New Creative Now, een blog dat het beste van designuitgaven toont. Deze Engelstalige site licht telkens een sluiertipje van de nieuwste uitgaven op, uiteraard met het doel om designliefhebbers in deze uitgaven te interesseren.