Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Oranje en de Nationale Streekdrachten

 

altIn Paleis Het Loo is van 13 juni t/m 16 sept. de tentoonstelling ‘Oranje en de nationale streekdrachten’ te zien. De expositie kwam tot stand door de samenwerking tussen het Koninklijk Huisarchief te Den Haag en het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Hier is voor het eerst het streekkostuum van Prinses Juliana uit het Land van Hulst in Zeeuws Vlaanderen te zien.

Trots op de eigen klederdracht...

Dit was een cadeau, ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van haar moeder Koningin Wilhelmina, in 1923. De tentoonstelling laat zien hoe streekdrachten een belangrijke rol speelden in het uitdrukken van de wederzijdse verbondenheid tussen koningshuis en volk. 

Zo kregen Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana prachtige handgemaakte streekkostuums cadeau, die zij ook bij hun bezoeken aan Friesland en Zeeland hebben gedragen. Niet alleen de vorstin, maar ook de mensen in het land presenteerden zich bij diverse gelegenheden dan graag en vol trots in hun klederdracht.

Dat was niet alleen een hoogtepunt voor de toeschouwers uit het hele land maar vooral ook een topic voor krant en film en later ook de radioverslaggevers en de tv. bij de bekende verjaardagsdefilés langs het bordes van Paleis Soestdijk. Het is nog altijd leuk om herhalingen van filmfragmenten uit vroegere tijden van vorstelijke verjaardagsdefilés te zien.

Daarbij werden toen ook vaak complete klederdrachtpoppen aan de Koninklijke Familie aangeboden. Een selectie van deze poppen zal - na de drukbezochte poppenexpositie op Paleis Het Loo in 2010 - ook in deze tentoonstelling opnieuw te zien zijn. Vooral voor mensen die zich nog de verhalen van vroegere generaties herinneren over mensen die in een bepaalde streek woonden is dat machtig interessant.

Maar ook voor belangstellenden die bijvoorbeeld het radio1 hoorspel Het Bureau regelmatig beluisteren en voor al diegenen die houden van geschiedenis kan dit een mooi bezoek worden.

Uit de ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ van het Nederlands Openluchtmuseum zijn streekkostuums en kledingstukken, alsmede sieraden te zien. Deze zijn in 1898 en vanaf 1948, ter gelegenheid van de inhuldiging en het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina, verzameld. Tussen deze objecten bevinden zich lang verloren gewaande kledingstukken uit 1898.

De expositie "Oranje en de nationale streekdrachten" is te zien van 13 juni t/m 16 september 2012
In Paleis Het Loo Nationaal Museum: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn

Open: di. t/m zo. en op feestdagen van 10.00-17.00 uur
Entree € 12,50 p.p., 6 t/m 17 jr. € 4,00 p.p., t/m 5 jr. en MK gratis
Route: A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen Navigatieadvies: Amersfoortseweg (7313 AA)
Openbaar vervoer: Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo of buslijn 5 (Berg en Bos) en 202 (Veluwelijn), halte Gedenknaald