Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Prins van Oranje bezoekt Zuiderzeemuseum

altPrins Willem Alexander heeft met de Adviescommissie Water gisteren een bezoek gebracht aan de tentoonstelling ‘Water’ van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In een vergadering met de commissie werd besproken welke activiteiten het museum onderneemt op het gebied van watereducatie.

Water is het centrale onderwerp in het Zuiderzeemuseum in 2012. Vanuit het perspectief van een dijkgraaf, een Urker visser en woonarkbewoners leren bezoekers over de eigenschappen van water, het gebruik van water en de waterveiligheid dichtbij huis, vroeger en nu. De commissie wil vooral weten hoe het museum erin slaagt om het bewustzijn over wat water voor ons betekent over te brengen aan een groot publiek.

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920.

In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Er zijn dus volop activitetiten gepland rond het waardevolle water.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2011 riep de ANWB het museum uit tot Het leukste uitje van Noord-Holland.