Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

HARTSLAG van INTRODANS een juweel vol passie

altIn HARTSLAG brengt Introdans twee werken van de internationaal bejubelde Spaanse choreograaf Nacho Duato voor het voetlicht. Voor zijn veelgeprezen choreografie Por Vos Muero liet Duato zich inspireren door Spaanse muziek uit de 15de en 16de eeuw, gecombineerd met een sonnet van een van de grootste Spaanse schrijvers van die tijd: Garcilaso de la Vega. Introdans is een dansgezelschap van wereldklasse.

In een adembenemend mooi schouwspel lonkt Duato naar renaissancekunst en oude hofdansen, maar hij geeft daar een volledig eigen, hedendaagse draai aan, met bewegingen die zowel aards als kwikzilver licht zijn. Naast Por Vos Muero wordt in dit programma ook Duato’s Cor Perdut gedanst, een geladen, gepassioneerd liefdesduet vol zuidelijke sensualiteit, op muziek van de Spaanse zangeres Maria del Mar Bonet.

De eveneens Spaanse Cayetano Soto maakte het verstilde Fugaz als eerbetoon aan zijn overleden vader. Het is, aldus de choreograaf, een werk dat iedere toeschouwer anders zal beleven, afhankelijk van zijn of haar persoonlijke ervaringen. Fugaz draagt, hoewel geïnspireerd door verlies en pijn, ook geluk, opluchting en dankbaarheid in zich.

Het slotballet in het programma HARTSLAG is een première voor Nederland en voor Introdans: Boléro van de Franse choreograaf Thierry Malandain, op de gelijknamige muziek van Maurice Ravel, een van de kroonjuwelen van de muziekgeschiedenis.

Malandains interpretatie is ongetwijfeld een van de meest eigenzinnige: in een beperkte, door vier L-vormige transparante schermen afgebakende ruimte laat hij een groep dansers ‘een zoektocht naar vrijheid’ beleven.

Introdans brengt danskunst op hoog niveau en is niet alleen te zien in de Nederlandse theaters maar wordt in de hele wereld uitgenodigd om voorstellingen te geven. Prinses Margriet is Beschermvrouwe van Introdans.

Première: 7 september 2012, Schouwburg Arnhem | Speelperiode t/m 26 januari 2013
Fugaz - Cayetano Soto | Por Vos Muero - Nacho Duato | Cor Perdut - Nacho Duato | Boléro - Thierry Malandain

Op youtube.com/introdans zijn previews van Introdans te bekijken. Ook kan het schema van alle optredens worden geraadpleegd op introdans.nl