Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Hogere Eetkunde

 

altPremsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode presenteert van 30 juni t/m 30 september De Etende Mens – tentoonstelling over design en voedsel in het Designhuis in Eindhoven. Ontwerper Marije Vogelzang cureert de tentoonstelling die laat zien welke ontwerpoplossingen vormgevers kunnen aandragen voor de noodzakelijke veranderingen in onze voedselketen.

De tentoonstelling De Etende Mens toont werk van ontwerpers die nadenken over de link tussen vormgeving, ons eten en waar het vandaan komt. Mensen hebben een complexe band met voedsel en de productiewijze van ons voedsel. Zo toont het Zwitserse designduo Honey & Bunny in hun onderzoek naar de productie van alledaagse etenswaren dat er achter elke pretzel, bagel of macaroni ook een designgedachte zit.

Weinig mensen zijn zich bewust van het verschil dat ontwerpers maken in onze eetervaring en welke rol zij kunnen spelen bij het inzichtelijk maken van voedselvraagstukken. Volgens Vogelzang zien ook ontwerpers zelf nog niet alle kansen: “Terwijl designers ontwerpen voor mensen, zien zij het voedsel dat de mens in leven houdt vaak over het hoofd.

Design voor voedsel is een gebied waar spannende samenwerkingen mogelijk zijn: tussen ontwerpers, boeren, wetenschappers, politici en chefs.

De tentoonstelling toont projecten die de breedte van het onderwerp laten zien. Het is een multidisciplinaire selectie van design tot kunst. Het klinkt erg ingewikkeld en dat is het ook. Als je lekker je van je eten zit te smullen ben je je er totaal niet van bewust wat er allemaal aan voorafging voordat het eten je bord bereikte.