Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

De taal van het verlangen van Rutger Kopland

altIn verband met het overlijden van de bekende dichter Rutger Kopland is woensdagavond, in een extra aflevering van Het Uur van de Wolf, de documentaire ‘De taal van het verlangen’ over Kopland te zien. De makers van de documentaire filmden de dichter vanaf 2004 en maakten opnames in Groningen, Drenthe, Frankrijk en Wenen.

Ook na Koplands auto-ongeluk in december 2005 werd nog gedraaid. De documentaire gaat nader in op Koplands poëtisch werk en zijn loopbaan als hoogleraar psychiatrie in Groningen. Kopland studeerde geneeskunde en was als psychiater onder meer een autoriteit op het gebied van depressiebestrijding. Van 1981 tot 1995 was hij hoogleraar biologische psychiatrie.

Een artikel in Medisch Contact Kopland in 2004 meldt dat hij zijn hele werkende leven vocht voor de erkenning van de ‘zachte krachten in de geneeskunde.’ Hij liet zich niet meeslepen door modieuze theorieën of zweverige new age verschijnselen. Zo verklaarde hij: ‘Men hoeft geen wereldvreemde holist te zijn om toe te geven dat voor de analyse van een medisch probleem een stethoscoop, een bloedmonster en een scan vrijwel nooit voldoende zijn. Er is zoiets als een gesprek nodig’.

De documentaire ‘De taal van het verlangen’ is vanavond 18 juli 23:30 op Nederland 2 te zien.