Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Iets veel beters dan slaappillen als snoepjes innemen!

 

altHet Trimbosinstituut signaleerde dat er te veel mensen verslaafd aan slaappillen raken. Op steeds jongere leeftijd regelmatig heel veel slaappillen innemen komt kennelijk heel vaak voor. Slaappillen kan men zich echter slechts een beperkte tijd veroorloven zonder verlies van concentratie overdag want je wordt op den duur een tikje suffig. Ook vermindert je mentale weerstand en kan je niet zo goed meer tegen moeilijke gebeurtenissen. Maar er is een prima alternatief. En dat is ook heel goed te doen.

Jaren geleden heb ik het al ontdekt en uitgebreide publicaties over melatonine bestudeerd. Melatonine is een natuurlijk alternatief voor een stofje wat door de pijnappelklier wordt geproduceerd. Dit stofje is ook terug te vinden bij planten en dieren. Tijdens de slaap gaat je lichaam in de herstelpositie en dan reist dit stofje ofwel hormoon door het lichaam en ruimt zoveel mogelijk ´biochemische rommel´ en vrije radicalen op. Dit hormoon is ingebouwd in ons lichaam als beschermer tegen negatieve straling, stress en vervuiling.

Eén of andere 'medische' professor die ik toen daarnaar eens vroeg vertelde me echter dat rond een jaar of 12 de natuurlijke productie van melatonine in het lichaam langzamerhand terugloopt. Na een aantal jaren kan die produktie sterk verminderen. Je hoort ook vaak dat mensen die wat ouder worden de stress niet zo goed meer aankunnen als vroeger en slechter slapen. Maar je kunt er iets aan doen. Misschien is er een industrie die heel gelukkig is met alle slaappillen die worden ingenomen maar niet kunnen slapen is heel erg.

Dat gebrek kun je eenvoudig met melatoninepilletjes aanvullen. Melatonine is ook prima als je last hebt van een jet lag als je door verschillende tijdzones hebt gereisd. of voor mensen die in wisselende dagdiensten en nachtploegen werken. Licht en donker bepalen immers vaak ons slaappatroon. Daarom hebben blinden vaak onregelmatige slaappatronen.

Wetenschappers onderzochten het effect van melatonine bij blinden in een dubbelproef. Een deel van de mensen kreeg een placebo maar bleef een onregelmatig slaappatroon behouden. De anderen ontwikkelden een regelmatig slaappatroon. Melatonine is beter dan slaappillen omdat het natuurlijk is en eveneens een krachtige antioxidant.

In het boek Melatonin Your Body´s Natural Wonder Drug uitgegeven door Bantam Books in 1995 worden uitgebreide proeven door medici gepubliceerd die op grondige research berusten. Zij concluderen dat melatonine wonderbaarlijke genezende eigenschappen bezit. Het zorgt dat mensen die erg druk in hun hoofd zijn makkelijker inslapen, verlaagt de bloeddruk en vermindert cholesterol, versterkt het immuunsysteem, verbetert je stemming en maakt het makkelijker om ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. ook blijkt het heel behulpzaam bij beter worden na chemotherapie. Wat kan je nog meer willen...

Het middel wordt in het algemeen niet aangeraden aan diabetici en zwangere vrouwen. De studie is zeer gecompliceerd maar volgens wat ik ervan begrijp is het niveau van natuurlijk aanwezige melatonine bij diabetici juist lager maar misschien is men hier qua research nog niet uit. Ook hebben kinderen het niet nodig omdat ze automatisch over de aanvoer van het hormoon beschikken. Toch kan er in het leven in een moeilijke periode bij jonge mensen een periode van slecht of niet kunnen slapen aanbreken. Dan is melatonine een betrouwbare hulp om in te slapen. Het middel is vrij verkrijgbaar bij de drogist al zou ik wel even de uitgeefdatum checken en zou eerst overleg met de arts over de juiste dosis soms aan te raden zijn.

Aan melatonine kun je niet verslaafd worden. Het is een puur natuurlijk middel. Als je ermee wil ophouden krijg je geen afkickverschijnselen. Klinkt dit niet fantastisch?