Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

John Cage in Rotterdam

altROTTERDAM - Dit jaar is het een eeuw geleden dat de Amerikaanse componist John Cage werd geboren. Cage is een belangrijke inspiratiebron voor Sarkis, de kunstenaar die deze zomer een installatie maakte speciaal voor de grote Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam. De muziek van Cage speelt een belangrijke rol in zijn tentoonstelling ‘Ballads’, te zien tot 30 september.

Deze zomer vullen de klanken van John Cage (1912-1992) de 5000m2 grote Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven. Op de zomerlocatie van Museum Boijmans Van Beuningen brengt een 43-delig carillon doorlopend de compositie ‘Litany for the Whale’ (smeekbede voor de walvis) ten gehore. De klokkentoren gemaakt van 18 boomstammen is onderdeel van de tentoonstelling ‘Ballads’ van Sarkis (1938).

Door middel van grote objecten, gekleurd licht en de muziek van Cage legt de kunstenaar denkbeeldig een verbinding tussen water en lucht. Elke zondag wordt het carillon in de tentoonstelling live bespeeld, waarbij ook andere muziekstukken van de beroemde componist de revue passeren.

John Cage schreef de compositie ‘Litany for the whale’ in 1980 voor twee zangers, die om de beurt de roep van een walvis nabootsen en de afzonderlijke letters van het woord ‘whale’ zingen. De noten in het muziekstuk volgen elkaar in een kalm tempo op. Zoals vaker voorkomt in de composities van Cage, bevat het stuk vele momenten van stilte. Hierdoor lijken de klanken op te komen vanuit de diepte van de zee.

Sarkis koos voor dit stuk van Cage om een verbinding te maken met de oorspronkelijk functie van de Onderzeebootloods. In de loods werden tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw onderzeeboten gebouwd: mechanische wezens die op walvissen lijken en bovendien volgens dezelfde principes duiken en weer boven komen. Door middel van dit muziekstuk van Cage, nodigt Sarkis de bezoeker uit op een mentale reis naar de diepte van de zee.

Tegelijk met ‘Ballads’ toont Sarkis in Museum Boijmans Van Beuningen een installatie van aquarellen die gebaseerd is op Cage’s fluitpartituur Ryoanji (1983-85).

Sarkis voert in zijn werk regelmatig dialogen met andere kunstenaars, zoals schilders, architecten en musici. De Onderzeebootloods is een samenwerkingsproject van Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen.