Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Burgemeester Aboutaleb opent Rue du Maroc in Rotterdam

altROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb en consul Hafid Benchemsi van het Consulaat-Generaal van het Koninkrijk Marokko in Nederland openen zaterdag 15 september officieel de tentoonstelling Rue du Maroc op het Schouwburgplein in het vooruitstrevende en altijd even dynamische Rotterdam.

Hier gebeurt hét ook op cultureel terrein onder een moderne nieuwe generatie hier opgroeiende Marokkaanse jongeren.

Rue du Maroc is een opdracht van Kosmopolis in Rotterdam waarin ook de bekende Amsterdamse kunstenaar/couturier Aziz Bekkaoui een bijzonder interessante rol vervult. Burgemeester Aboutaleb opent hier namelijk de intrigerende tentoonstelling met foto’s van Otto Snoek die hierin een beeld geeft van 14 avontuurlijke ondernemers die voor hun werk, kunst of sport met genoegen tussen Marokko, België en Nederland reizen. Het zijn bekende modeontwerpers, choreografen, reisleiders, managers, makelaars en een dressuurruiter.

Wat al deze professionals gemeen hebben zijn Marokkaanse ouders, oog voor succes en een enorm doorzettingsvermogen. Alle 14 volgen een droom en zien eigen en landgrenzen niet als een beperking. Integendeel, zij spreken meerdere talen en weten met gemak en humor de verschillen tussen de culturen te overbruggen. Mogelijkheden om handel te drijven tussen landen, kennis uit te wisselen en mensen met elkaar in contact te brengen zijn talrijk en onuitputtelijk. Voor alle geportretteerden geldt dat zij niet willen kiezen voor één bepaald land, en juist de verschillende kwaliteiten en interesses willen benadrukken en benutten.

Vormgever/kunstenaar Aziz Bekkaoui maakte speciaal voor Rue du Maroc een installatie van 8 grote lantaarns waarin de beeldverhalen te zien zijn. Ook dat wordt ongetwijfeld een kunstzinnig hoogtepunt want hij is de kunstenaar die bekend werd doordat hij op geheel eigen wijze kunst, religie en politiek zonder grenzen met elkaar verbindt en hiervoor enkele belangrijke prijzen verwierf.

Deze bijzondere reizende expositie is dag en nacht te bezoeken tot en met 14 oktober. Na Rotterdam is de tentoonstelling te zien in Marrakech, Casablanca, Fes, Rabat, Tanger, Alhoceima en Oujda en keert via Museum Aan de Stroom (MAS Antwerpen) terug op het Noordplein in Rotterdam.