Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Nederlandse filmvertoning 100% digitaal

altAlle filmtheaters en bioscopen in Nederland zijn sinds 12 september voorzien van digitale projectieapparatuur. 506 van de in totaal 789 bioscoopdoeken in Nederland werden gedigitaliseerd door Cinema Digitaal. Bioscoopketens Pathé, Utopolis, Euroscoop en enkele onafhankelijke theaters digitaliseerden zelfstandig. De totale kosten van het Cinema Digitaal project bedragen €39 miljoen.

De in Nederland actieve filmdistributeurs - 20 independents en 6 Amerikaanse majors studios - nemen het grootste deel van de kosten (70%) van het Cinema Digitaal project voor hun rekening als tegenprestatie voor de eenmalige vervanging van 35 mm projectoren èn de besparing die zij realiseren nu productie van celluloid filmprints niet meer nodig is.

Cinema Digitaal werd medegefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (€3 miljoen uit het Programma Implementatie Agenda ICT-Beleid/PRIMA) en het Nederlands Filmfonds (€2 miljoen). De totale filmsector in Nederland investeerde in korte periode ruim €55 miljoen in de digitalisering.

Door de digitalisering van de Nederlandse bioscoopbranche is celluloid film (35mm film) nagenoeg uit de bioscoop verdwenen. Digitalisering opent nieuwe distributiemogelijkheden van films middels satelliet en glasvezel.

Ook verbreding van het aanbod naar (live) concerten, opera, theaterproducties of sportwedstrijden behoort nu voor iedere vertoner tot de mogelijkheden.