Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Bijenkorf vanaf vandaag met Cube3D-printer

altDe Bijenkorf gaat vanaf vandaag de Cube3D-printer van 3D Systems verkopen, voor een sterk gereduceerde prijs van 1050 euro. Een Europese primeur, want het apparaat was tot nu toe alleen in de VS verkrijgbaar. Het principe van 3D-printen is al een kwart eeuw oud. Sinds kort bereiken deze machines ook de consument.

Met behulp van software voor Android-telefoons en -tablets of een online ontwerpprogramma kunnen ontwerpen eenvoudig worden aangepast.Wie meer wil kan een softwarepakket voor Windows aanschaffen (49 dollar).

3D-printers, die objecten laag na laag opbouwen met gel of vloeistoffen die snel stollen, waren tot voor kort eigenlijk alleen beschikbaar voor bedrijven. Daarnaast zijn er allerlei ondernemingen, zoals het van oorsprong Nederlandse Shapeways, die voor klanten 3D-objecten maken. Net als bij een inkjetprinter moet de gebruiker van de machine de cartridges met het bouwmateriaal voor zijn objecten kopen.

Dat productieproces kost behoorlijk veel tijd maar geeft wel de mogelijkheid om een idee wat je in je hoofd hebt te materialiseren. Er zijn voorbeelden van kleinere plastic objecten als speelgoed maar ook van gebruiksvoorwerpen zoals bepaalde stekkers, kopjes met een aparte vorm. Voor grotere objecten is toch wel de nodige technische kennis vereist. Dan worden door in deze techniek ingewijden van metaal bijvoorbeeld bijzondere ringen of armbanden of oorringen etc. gemaakt die ook worden verkocht.

Gek genoeg zie je daar dan naast enkele mooie ontwerpen heel vaak rare enge ontwerpen bij opduiken. Zo van: Nu het echt kan dat ik zelf een voorwerp maak zal ik iedereen daar toch even lekker mee aan het schrikken maken!

De Amsterdamse introductie van de machine is éénmalig en valt samen met de Drie Dwaze Dagen van De Bijenkorf.