Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Schattige foto van Aloys Ginjaar ...

 

altIn oktober 1972 ging de journalist/fotograaf Aloys Ginjaar met zijn Nikon Photomic plus 300 mm Nikon lens naar de hoek Elandsgracht / Prinsengracht in Amsterdam. Hij wilde daar de fietsers fotograferen die de brug overkwamen. Na een uur begon het een klein beetje te regenen en werd het allemaal erg somber en hij overwoog naar huis te gaan. Maar hij kreeg heel even een innerlijk seintje...

Getroffen door de onlogica van het moment drukt hij af...

Plotseling zag hij – in een flits – een jonge vrouw op een herenfiets met in haar kielzog een oude dame die er achter moeizaam op haar fiets de brug overging. Zijn fotografenoog werd getroffen door de sterke dynamiek van dit ogenschijnlijk doordeweekse moment. Hij drukte af en zag later op de contactsheet dat het een geslaagde shot was geworden. Hij besloot de foto begin ’73 in te sturen voor de World Press Photo wedstrijd.

"Daarvoor moest je toen een afdruk van 40 x 50 cm inleveren. Groot was mijn vreugde toen ik na een telefoontje met Henk Kersting, de directeur van WPP, hoorde dat mijn foto was opgenomen in de tentoonstelling en het boek. In ’75 en ’77 zou weer een foto van mij in het WPP-boek worden gepubliceerd en in ’75 tevens worden getoond op de expositie," verklaart Ginjaar desgevraagd.

Vaak als ik in het drukke Amsterdam de Prinsengracht-brug oversteek moet ik weer denken aan die middag in de regenachtige herfst van '72... Wel oppassen niet van de sokken gereden te worden door één van die vrijgevochten fietsers van nu ...

Het werk van Ginjaar is onder meer drie maal gepubliceerd in het World Press Photo-boek (1973, 1975, 1977), op briefkaart bij Art Unlimited, tentoongesteld in het Amsterdams Stadhuis en geveild bij Sotheby’s Amsterdam.

Sinds november 2000 organiseert Aloys Ginjaar elke derde dinsdag van de maand de zeer druk bezochte Fotografenavond, een informele en stimulerende ontmoetingsplaats voor de fotowereld in Café Kalkhoven op de Amsterdamse Westermarkt. Uniek in de wereld.

Ook organiseerde hij al enkele malen als curator A Photo Group Exhibition in Amerika waar ook Nederlandse collega-fotografen op een internationale expositie hun debuut konden maken. Met hulp van de enthousiaste vaste groep fotografen om hem heen heeft hij dit unieke initiatief vanuit eigen kring weten te realiseren.

Volgend jaar staat er weer een heel bijzondere fotografenexpositie op het nieuwe internationale fotofestival Photoville in New York op het programma. In het afgelopen jaar deze zomer hebben hieraan 30 tentoonstellingen uit de hele wereld deelgenomen en waren er 40.000 bezoekers.