Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Samen GROEN reizen met de TUKTUK

ZAMBUJEIRA DO MAR – Een reisjournaliste en haar hond. Voilá. Wat heeft zij in haar koffer? En wát wil zij ons graag vertellen? “Wat me opvalt is dat je heel groen door Europa kunt reizen terwijl je op de meest mooie en comfortabele plekken terechtkomt.”  

altReisjournaliste Aranka van der Pol en haar hond Ki reden de afgelopen tien weken op een elektrische tuktuk van Amsterdam naar Faro om aandacht te vragen voor duurzaam toerisme. Vijftien november komen zij na een reis van 4500 kilometer aan in Faro.

Met een azuurblauwe tuktuk reisde Van der Pol langs de westkust van Nederland, via België, Frankrijk en Spanje naar Portugal. Onderweg bezocht zij groene adresjes en interviewde politici, journalisten, wijnboeren en hoteleigenaren over duurzaamheid. 

“Ik ontdekte dat een aantal hotels dat groen pretendeert te zijn, daar weinig van waar maakt, terwijl veel kleinschalige accommodaties zonder dat ze per se groen zijn door hun ‘natuurlijke’ manier van leven en werken al heel duurzaam bezig zijn.”

Deze bijzondere authentieke adresjes verzamelde de journaliste op travel2share.com

“Het was een geweldig avontuur: weg regenen in een tentje in Pornic, surfen in Seignosse, uren in een weiland wachten tot de tuk was opgeladen en logeren bij de graaf van Calheiros. Ook overleven op de snelweg, discussiëren met de burgemeester van Obidos en met Garret McNamarra - de grootste golfsurfer ter wereld – uitkijken over de klif van Nazaré.”

In samenwerking met Floortje Dessing wordt medio 2013 het reisboek vol avonturen met deze verhalen en adresjes gepubliceerd bij Keff & Dessing Publishing. Van der Pol realiseert zich dat het wellicht beter was geweest voor het milieu als ze thuis was gebleven. Maar ja, hoe zouden wij dan hebben kunnen weten wat zij ontdekte over groen reizen? 

“Met deze reis wilde ik onderzoeken hoe reizigers nog steeds kunnen genieten van de natuur en cultuur van andere landen zonder dat dit verwoest wordt. Door bijvoorbeeld met de trein te reizen, je vlucht te compenseren via GreenSeat.com, te logeren in kleinschalige accommodatie of lokale gidsen in te huren.”

In de koffer: een telefoonoplader op zonne-energie, een duurzame tent van Vaudé, fairtrade kleding van Nukuhiva en de Groene Vakantiegids.