Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Verschil tussen plagen en pesten groot...

altPesten is een probleem dat aandacht verdiend. In Nederland worden er wekelijks zo'n 330.000 kinderen en heel veel volwassenen op hun werk het slachtoffer van pesten.

Pesten is een vorm van zinloos geweld. Plagen en pesten worden vaak door elkaar gehaald. Plagen gaat tussen twee mensen die elkaar aankunnen. De geplaagde kan zich verdedigen als dat nodig is. Het geplaag duurt meestal kort en is vriendelijk of zelfs grappig bedoeld.

We spreken over pesten als één van de twee personen zich niet of moeilijk kan verdedigen. De pester heeft alle macht. Pesten komt steeds weer terug en is kwetsend bedoeld.

Hier zijn enkele tips voor pesters:

Stop het pesten. Vandaag nog. Begin met je excuses te maken tegen degene die jij pest. Vraag je bij jezelf af waarom je nou eigenlijk pest.

Denk na over het verschil tussen plagen en pesten. Wanneer ga je te ver en kwets je iemand als je bijvoorbeeld een grapje maakt.

Bedenk dat je écht niet stoer bent als je pest, wil je dat anderen bang voor je zijn. Speel niet de baas over anderen. Doie het samen.

Als je merkt dat je ergens boos over wordt, of dat je ongeduldig wordt en wil gaan uitvallen naar een ander, probeer dan tot tien te tellen en rustig te worden in je hoofd en je lichaam. Is het na 10 tellen nog niet over? Loop dan rustig weg, en probeer iets leuks te gaan doen om jezelf af te leiden. Je raakt je frustratie niet kwijt als je je afreageert op anderen.

Dit komt van de site Moed.nl met veel praktische informatie voor kinderen maar ook vol goede tips voor volwassenen. Als de voetballer die van het veld werd gestuurd door de scheidsrechter zich maar één keer goed in deze materie verdiept had zou hij zijn doodstrap niet aan de arme bejaarde aan de rand van het veld gegeven hebben. Nu zei hij totaal in shock bij de rechtbank: "Ik snap niet waarom ik het deed. Dit past niet in mijn levensstijl..."

En waarom zou dat niet waar zijn? Iedereen kan soms zo ver gedreven worden door de druk van bepaalde omstandigheden of andere mensen dat we opeens los raken van alles wat altijd goed en gewoon vonden. Na een ellendige ontmoeting ga je bijvoorbeeld in druk verkeer opeens kriskras oversteken op straat. Dat kan dan volledig fout gaan.

Of als je dagelijks gekleineerd wordt door de één of andere onbenul omdat je uiterlijk of gedrag die ander niet aanstaat kan je daardoor wel eens heel naar uitvallen naar anderen die daar niets aan kunnen doen. Je doet dan wat terug aan de verkeerde mensen. Dat mag niet en lost niets op. Zoiets maakt alles alleen erger maar dat moet je wel eerst een keer leren. Als het je wordt uitgelegd kun je ook je eigen reacties beter overzien.

Pesters afstraffen is niet afdoende. Het helpt ook niet veel. Het gaat om inzicht. Pesters moeten zelf kunnen begrijpen wat ze doen. Dat moeten ze leren. Misschien werden zij helaas zelf vreselijk gepest. Uiteindelijk is het pestgedrag net een boemerang. What goes around comes around. Maar wie zich innerlijk daarvan los maakt wordt steeds sterker hierdoor.