Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Belangrijke fotocollectie in Rijksmuseum

altAMSTERDAM - Op een bijeenkomst in het Institut Néerlandais is tijdens Paris Photo door fotograaf Vincent Mentzel een Fonds op Naam voor het Rijksmuseum opgericht. Dankzij dit fonds worden foto' s met grote journalistieke waarde uit de Rijksmuseumcollectie toegankelijk voor publiek.

De befaamde Nederlandse fotojournalist Vincent Mentzel heeft een nieuw fotofonds opgericht bij het Rijksmuseum. Dankzij dit fonds wordt de rijke collectie historische persfoto’s en fotojournalistiek van het Rijksmuseum online toegankelijk en zichtbaar gemaakt voor een groot publiek. Het Rijksmuseum bezit sinds 2011 ruim 2.800 historische foto’s van Mentzel (1945) uit de periode 1965-2010.

Naast de foto’s van Mentzel, bezit het Rijksmuseum fotojournalistiek werk van Magnum-journalisten als Robert Capa, Philip Jones Griffiths, Salgado en Leonard Freed. Ook de complete serie van het eerste jaar World Press Photo uit 1962 is aanwezig.

De collectie journalistieke fotografie van het Rijksmuseum geeft een indrukwekkend overzicht van de 19de en 20ste-eeuwse geschiedenis: ze toont passages uit onze binnenlandse geschiedenis en politiek, maar ook de beide wereldoorlogen, de oorlogen in Korea, Algerije en Vietnam en ontwikkelingen in de buitenlandse politiek.

Het Rijksmuseum gaat in de toekomst de fotografie een prominentere plek geven binnen de collectie.

Met de oprichting van het Vincent Mentzel Fonds en de reeds bestaande Fondsen op Naam ten behoeve van fotografie, zoals het Paul Huf Fonds, Manfred en Hanna Heiting Fonds en Fonds 1970, en sponsoren Baker McKenzie en BankGiro Loterij kunnen de ambities van het Rijksmuseum nu nog beter gerealiseerd worden.