Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

125 jaar Koninklijk Concertgebouworkest

altHet Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest zijn trotse muziekambassadeurs van Nederland. Een rijke traditie die meegaat met de tijd. In het boek Bravo! van Michael Khalifa wordt daarover veel informatie gegeven want in 2013 viert het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest 125 jaar uniek samenspel. Wat vormt de achtergrond van dit internationale succes?

Hoe kan het dat een kleine hoofdstad als Amsterdam over een toonaangevende concertzaal en een wereldberoemd symfonieorkest beschikt ? In welke richting heeft het concertaanbod zich in de loop der jaren ontwikkeld? Welke initiatieven ontplooien gebouw en orkest om een breder publiek aan zich te binden? En hoe ervaren topmusici en concertbezoekers de sfeer tijdens de concerten?

Naast informatieve hoofdstukken geschreven door musicologen en andere deskundigen biedt de jubileumuitgave Bravo! een blik achter de schermen van de concertpraktijk. Het boek is thematisch opgezet, waarbij human interest steeds voorop staat.

In 2013 vieren het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest het jubileum uiteraard, met muziek. Veel muziek en voor iedereen. Met 2 x 12 Jubileumconcerten in de Grote- en Kleine Zaal, exposities in beeld en geluid, muzikale ontmoetingen, meezingconcerten en live-concertregistraties is het een jaar lang feest.

Op 10 april 2013 vindt het Sterrenjubileum plaatst, en er gaan in 2013 twee opdrachtcomposities in wereldpremière.

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt 71 concerten ‘thuis’ – in het Amsterdamse Concertgebouw. Maar het orkest speelt ook buiten, op de Prinsengracht. Het orkest treedt in het jubileumjaar als eerste orkest ter wereld binnen één jaar op in alle werelddelen.

Meer informatie over 125 jaar Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest is te vinden in een van de jubileumpublicaties of Preludium – het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest of via de websites concertgebouw.nl of concertgebouworkest.nl
 
Bravo! | Michael Khalifa e.a.
ISBN 978-94-600-3596-8|