Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

I am gay and muslim

 

altNa alle interessante documentaires getoond door de IDFA en druk besproken in de media blijkt er ook een documentaire te zijn die nog maar nauwelijks is besproken. Waarom? Dat is juist die docu waar je zo weinig van hoort die op middelbare scholen en binnen maatschappelijke organisaties wordt gedraaid als voorlichtingsmateriaal. Het onderwerp van deze film is onvrijheid. Hoe mensen elkaar soms niet kunnen tegemoet komen of dat niet willen. En hoe je verder moet als je anders bent?

Chris Belloni maakte I AM GAY AND MUSLIM die dit jaar in premiere ging tijdens de Roze Filmdagen Amsterdam. Dre film is niet alleen educatief materiaal voor scholieren maar wordt ook veelgevraagd op diverse internationale filmfestivals.

I AM GAY AND MUSLIM is een documentaire waarin homoseksualiteit in de islamitische wereld centraal staat. De film volgt de zoektocht van een aantal jonge, homoseksuele mannen in Marokko naar hun religieuze en seksuele identiteit. Geprikkeld door de politieke actualiteit waarin homoseksualiteit en moslims onverenigbaar lijken, vertrok filmmaker Chris Belloni in 2011 naar Marokko om homoseksuele moslims te ontmoeten.

De geportretteerde mannen delen persoonlijke ervaringen over het dubbelleven waartoe zij zich veroordeeld voelen, hoewel sommigen inmiddels openlijk uitkomen voor hun geaardheid. Daar is wel moed voor nodig. De documentaire biedt deze mannen een podium en belicht tegelijkertijd de vele dilemma's waar jonge, homoseksuele moslims mee worstelen in hun zoektocht naar identiteit en acceptatie door de maatschappij.

Het is een rare wereld waarin jonge mensen overal in allerlei landen het leger ingaan om met soldaten van "de vijand," die zij persoonlijk overigens nog nooit gezien hebben te vechten maar het is hun verboden op hun eigen wijze elkaar te mogen liefhebben.

De film werd door een gerechtelijk bevel verboden verklaard tijdens het Human Rights film festival in Kirigizie 6 weken geleden. Dit is onmiddellijk gemeld door diverse media. De US State Department heeft Belloni hierna benaderd om de film in te mogen zetten als educatiefilm voor de Amerikaanse ambassades en consulaten overzee.