Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Spelletjes doen méér dan leuk

altHet is weer kadootjestijd. Mensen verzinnen leuke dingen om elkaar te verrassen zoals na vijf drukken van de oorspronkelijke Twins Memory Game van BIS Publishers nu met een compleet nieuwe versie van deze vertrouwde mind-teaser.Wie ziet het snelste wat er van de kaarten in het spelletje niet klopt?

Het betreft 30 paar identieke tweelingen, nieuwe mensen, nieuwe fotografie, dezelfde opdracht: vind de meest passende sets van identieke tweelingen en win. Maar wees gewaarschuwd: identieke tweelingen zijn niet altijd volledig identiek! Om het spel te winnen, moet je dan ook meer doen dan alleen vertrouwen op je geheugen. Laat je fascineren door de portretten en kijk niet alleen naar overeenkomsten, maar zoek ook vooral de minieme verschillen. Dat is een enorme training voor je observatievermogen.

Het kan door elke leeftijd worden gespeeld. Van jong tot oud. Waarom is zo'n spel heel nuttig? Games worden steeds belangrijker om mensen alert te maken. Dit is een kaartenspel maar je hebt ook de razendsnelle computergames. En games om op een speelse manier mensen te trainen met de computer. Spelen houdt mensen actief en mentaal fit.

Een belangrijke nieuwe ontwikkeling in bedrijven zijn ook de games. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Als training om iemand te behandelen voor medewerkers van het ziekenhuis maar ook voor revalidatie. Vooral chirurgen die als student al games speelden zijn vaak handiger met hun instrumenten.

Het bedrijf IJsfontein ontwikkelde bijvoorbeeld een game dat zich afspeelt op een afdeling spoedeisende hulp van een gemiddeld provinciaal ziekenhuis. In deze game heeft de speler alle middelen en apparatuur tot zijn of haar beschikking die ook aanwezig zijn op de bekende normale Spoedeisende Hulp.

Wanneer een level is uitgespeeld krijgt de speler uitgebreide feedback over alle kritieke beslissingen en bijkomende, aanbevolen handelingen.

Het spel wordt al verplicht ingezet als onderdeel van het medisch curriculum binnen de opleidingen van het Erasmus MC en binnenkort waarschijnlijk ook nog een aantal andere ziekenhuizen en opleidingen.

Het nieuwe TWINS-spel is overigens te vinden bij bispublishers.nl: auteur: Maaike Strengholt, design: Lilian Van Dongen Torman. Inhoud: 2 x 30 cards. ISBN: 978-90-6369-301-5.