Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Leo Schatz in Museum Jan van der Togt

altAMSTELVEEN - Van 1 december 2012 tot en met 13 januari 2013 exposeert Leo Schatz in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling gaat gepaard met de boekpresentatie van ‘In ieder hoofd zit een ander hoofd’ over het werk van de kunstenaar. In het leven van Leo Schatz (1918) weerspiegelt zich een karakteristiek stuk Amsterdamse geschiedenis.

Opgroeien in Amsterdam-Noord, de armoede in de crisistijd, de Duitse bezetting, de deportaties en het verzet bepalen het eerste deel van Schatz’ leven. Het tweede ontwikkelt zich midden in de evenzeer typisch Amsterdamse naoorlogse bohème en kunstenopbloei.

Zijn veelgeroemde kleuren liëren ook aan de Cobragroep. Of zoals Jan Vrijman treffend sprak: “Misschien is Schatz de enige die de fakkel van Cobra heeft opgenomen toen de anderen hem lieten vallen.”

En ook al bereikt Schatz in maart 2013 de leeftijd van 95, hij schildert nog altijd met grote passie en blijft zich vernieuwen.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van Schatz – op zaterdag 1 december om 16.00 uur, en wordt verricht door oud PvdA-politica, feministe en activiste Hedy d‘Ancona. Daarop wordt het boek ‘In ieder hoofd zit een ander hoofd’ gepresenteerd. Recente schilderijen van Schatz die in Museum Jan van der Togt te aanschouwen zijn, vormen de basis van deze uitgave. Machtelt van Thiel en Jos van Hest completeren het boek met een twintigtal gedichten.

In aansluiting op de hommagetentoonstelling van Schatz in Museum Jan van der Togt toont het Cobra Museum voor Moderne Kunst pentekeningen van de kunstenaar. De presentatie bestaat uit een kernachtige selectie van recente tekeningen, waarin het indringende en humorvolle tekentalent van Schatz in zijn facetten tot uitdrukking komt.

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54

Opening: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur / Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur