Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Quentin Tarantino Unchained in EYE

altTer ere van de première van Quentin Tarantino’s nieuwste film Django Unchained presenteert EYE een speciaal programma rond de man die eigenhandig de ‘nouvelle violence’ in de theaters bracht. Te zien zijn klassieke Tarantino-titels als Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown en Inglourious Basterds. Ook vertoont EYE lievelingsfilms van de eclectische regisseur, zoals Foxy Brown en de Italiaanse western Django.

Rond de Europese première van Tarantino’s nieuwste film Django Unchained presenteert EYE van 3 t/m 27 januari een retrospectief van zijn films, aangevuld met genrefilms waar Tarantino vaak naar verwijst, en die in de jaren zestig een zeventig nog in de Amerikaanse ‘grindhouse’-theaters werden vertoond.

Op het programma staan klassieke Tarantino-titels als Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1997), Inglorious Basterds (2009) en double bills van Kill Bill 1 & 2 (2003/4) en Death Proof (2007) & Planet Terror (2007), die nu eindelijk achter elkaar te zien zijn, zoals bedoeld. Ook vertoont EYE enkele van Tarantino’s lievelingsfilms, van Foxy Brown (1974, Jack Hill) en Howard Hawks’ Rio Bravo (1959) tot de koele misdaadvertelling The Yakuza (Sidney Pollack, 1974) en George A. Romero’s Dawn of the Dead (1978).

EYE vertoont ook de spaghettiwestern Django (1966) van Sergio Corbucci, rond het mythische filmpersonage ‘Django’, aan wie Tarantino met zijn nieuwste film een hommage brengt. Daarmee is de rode draad van het programma gegeven: een overzicht van de belangrijkste genrefilms (western, blaxploitation, horror, grindhouse, kungfu) die de eclectische filmkenner Tarantino tot inspiratie dienden.

Alle titels behoren tot de persoonlijke favorieten van Tarantino. Van alle films wordt, indien mogelijk, de 35mm-celluloidprint (met krassen en kabels) vertoond om het originele grindhousegevoel recht te doen.

Quentin Tarantino Unchained is dagelijks te zien van 3 t/m 27 januari 2013 in EYE; IJpromenade 1, Amsterdam. Meer info op eyefilm.nl.