Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Vinylplaten opnieuw anders in opkomst

 

altHet is nog allemaal in de beginfase maar in de toekomst zou men zelf vinylplaten kunnen persen met de 3D-printer. Dat meldt internetkrant Emerce. Echte verzamelaars van vinylplaten zullen daar nu nog hard om lachen want wat er momenteel door de 3D-printer wordt afgeleverd biedt qua geluid totaal geen kwaliteit. Dat neemt niet weg...

Deskundigen en verzamelaars die vinylplaten aanbieden weten maar al te goed dat alleen met vinyl juist het muzikale summum aan geluidswaarde wordt aangeboden doordat de muziek die je beluistert op vinyl gradueel een veel rijkere klanknuance weergeeft.

De warmte van een stem die een lied zingt op een vinylplaat biedt het getrainde oor een veel natuurlijker klankbeeld dan wanneer deze op CD wordt weergegeven. Daarom hebben verzamelaars uit verschillende landen nog steeds veel over voor mooie oude vinylplaten.

Amanda Ghassaei van Instructables.com is erin geslaagd om grammofoonplaten te persen op een groot formaat Object Connex500 printer. De platen hebben diepere groeven, waardoor elke kant maar vijf tot zes minuten geluid bevat maar kunnen wel op een 33 toeren platenspeler worden beluisterd wat als vermeld nog geen onverhuld genoegen is.

Maar na het gedetailleerder uitwerken van de technische mogelijkheden kunnen mensen misschien ooit thuis platen gaan persen die het luisteren wel waard zijn.

Voorlopig is dat nog lang niet aan de orde maar kunnen liefhebbers de voor hun zo kostbare favoriete muziek uit vroegere tijden maar beter nog op het echte vinyl aanschaffen.