Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

De Spinazieacademie

altDEN HAAG - Het huishouden is een vak apart, zo bewijst de tentoonstelling De Spinazieacademie, 125 jaar Haags huishoudonderwijs die t/m 24 februari in het Haags Historisch Museum te zien is. Talloze vrouwen, en later ook mannen, volgden hun opleiding aan deze school, die al snel de geuzennaam Spinazieacademie kreeg. In 1888 werd de eerste huishoudschool, de Haagsche Kookschool, opgericht.

Sinds die tijd heeft huishoudkunde zich ontwikkeld tot een ware studie. Van bezems tot stofzuigers, van kolenfornuizen tot magnetrons: de huishoudschool ging met de tijd mee. Nog altijd genieten sommige traditioneel kokende dames van heerlijke maaltijden uit het Haagse kookboek, geschreven in 1895 door de directrice van de Haagsche Kookschool.

Inmiddels is daar weer een stroom van kookboeken vol nieuwe ideeën voor recepten in druk gelezen artikelen in magazines en kranten van bevlogen redacties aan toegevoegd. Maar ooit werden ze geïnspireerd door de zorgvuldig gedirigeerde basisprincipes van bekende koks en leraressen van de kookschool die streng in de leer hun klas onderwezen in het abc van verantwoord eten koken.

Ook studies als Facility Management en Voeding en Diëtetiek vinden hun oorsprong in de huishoudschool. Een tentoonstelling vol nostalgische foto’s, filmpjes, herinneringen en grootmoeders tips.

Meer op haagshistorischmuseum.nl
Openingstijden: di – vr / 10.00-17.00 uur en za – zo / 12.00-17.00 uur
Gesloten: ma. 01 – 01 - 13

T + 31 (0)70 364 69 40