Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Alexine Tinne: Afrikaanse avonturen van een Haagse dame

altAlexine Tinne (1835-1869), was een eigenzinnige Haagse jongedame uit de high society, een van de eerste Nederlandse fotografen van niveau en bovenal een avontuurlijk reizigster. Ze had haar fortuin geërfd van haar vader, die overleed toen ze nog pas 9 jaar oud was. Ze woonde op het Lange Voorhout en kon alles doen wat haar hartje begeerde.

Het bekendst is zij geworden door haar reizen. Ze trok door nog nooit door blanken bezochte gebieden in Afrika, met name Egypte en Libië. Op haar expedities door de woestijn nam ze zoveel bagage mee dat ze wel 500 dragers nodig had om alles mee te zeulen, zoals haar gietijzeren ledikant en haar servies en glaswerk. Ze was een uitstekend fotografe.

Ze hield dus niet van Haagse theekransjes maar wilde wel in de woestijn keurig voor de dag komen.

Op 1 augustus 1869 werd zij gedood bij een gevecht tussen Arabieren en Toearegs. Men had het op haar geld voorzien en meende in de gedachtegang van die tijd dat zij dat geld bij zich droeg. Zij droeg een speciale leren ceintuur die na haar dood van haar lichaam werd gestolen en op de Arabische markt werd verkocht maar nu ook te zien is op de expositie.

Op de site van Cobra.be. geeft een videoreportage een goed beeld van de tentoonstelling.

Joost Willink is auteur van maar liefst twee boeken over Alexine Tinne. En Alexine Crawford, een familielid van Alexine Tinne vertelt ook veel over de dappere Haagse fotografe. De auteur Joost Willink heeft zelfs na twee boeken over Alexine Tinne nog volop materiaal om zich verder in dit fascinerende leven te verdiepen.

Het familielid van de reislustige Alexine archiveert alles over haar en is nog steeds diep onder de indruk. Ze zegt: "We komen ruimte te kort om alles uit te zoeken en goed te bewaren maar we blijven enthousiast en het is net of ze bij ons is."

Na jaren van uitgebreid onderzoek en de ontdekking van onbekende correspondentie in het privéarchief van de familie Tinne in Engeland, werpt de tentoonstelling nieuw licht op deze vooruitstrevende vrouw. Tientallen foto’s gemaakt door Alexine zelf, veelal stadsgezichten, geven een beeld van Den Haag in de 19de eeuw.

Persoonlijke kledingstukken, zoals een prachtige zijden abayeh (traditionele Arabische jas) uit Syrië, weerspiegelen haar reislust. Een aantal topstukken uit Alexine’s verzameling etnografica is voor het eerst in Nederland te zien, waaronder voorwerpen die in 1862 werden gekocht op de markt in Khartoem. Bijzonder is ook de bewuste ceintuur die Alexine heeft gedragen toen zij vermoord werd.

Nog tot 17 februari 2013 | Haags Historisch Museum, Den Haag