Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Bevroren tafereel van de fotograaf

altIn AVRO's Close up aandacht voor Gregory Crewdson. Fotograaf Gregory Crewdson schiet niet even snel een plaatje. Nee, het bedenken en in scène zetten van de taferelen die hij fotografeert is een proces van weken, vaak maanden. In het afgelopen decennium realiseerde hij het meest uitgebreide fotografie-project ooit.

Het is een serie beklemmende, surrealistische, portretten van het leven in kleine Amerikaanse dorpen. En zijn werk herinnert sterk aan de schilderijen van Edward Hopper. Deze kunstenaar leefde van 1882 tot 1967. Hij schilderde en transformeerde de werkelijkheid op een vervreemdende manier. Zijn werk maakt dat we er tegelijk op verschillende manieren naar kunnen kijken. De fotograaf Crewdson werkt meer als een filmregisseur dan als fotograaf.

Het simpele leven in de verarmde kleine dorpen in het Noordoosten van de Verenigde Staten vormt vaak een inspiratiebron voor hem. Het zijn taferelen die de indruk wekken onderdeel uit te maken van een groter verhaal, als scènes uit een film. Zoals de moeder die in een verlaten, half verlicht huis, gezeten op de rand van een bed, afstandelijk kijkt naar de baby die naast haar ligt te slapen.

Het in scène zetten van Crewdsons taferelen is een uitvoerig proces dat zich uitstrekt over weken vaak maanden. Modellen worden gecast, een set ontworpen en gebouwd, waarbij alles – kleur, licht, materiaal – tot in de puntjes uitgewerkt wordt. Zo werkt hij toe naar wat hij omschrijft als ‘een perfect, bevroren moment’, het moment waarop hij afdrukt.

Regisseur Ben Shapiro maakte een documentaire ‘Gregory Crewdson – Het perfecte moment’. Een decennium lang filmde hij de kunstenaar en legde hij diens artistieke ontwikkeling vast. Ook het persoonlijke levensverhaal van Crewdson komt aan bod, met aandacht voor de invloed die zijn vader – een psycholoog – op hem had, en zijn jeugdige fascinatie voor fotografe Diane Arbus.

Een productie van Ben Shapiro Film met steun van IFP, medewerkend producent en Annie Berman in coproductie met AVRO (Marijke Huijbregts) is te zien in TV AVRO’s Close Up.

CREGORY CREWDSON - Het perfecte moment op dinsdag 8 januari Nederland 2 23:00 - 23:55