Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Ramsey Nasr Dichter des Vaderlands

altAMSTERDAM - Ramsey Nasr (1974) is een Nederlands dichter, schrijver, essayist, vertaler, librettist, regisseur en acteur. Hij groeide op in Rotterdam. Nasr doorliep de toneelacademie Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter. In 2005 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen en in 2009 werd hij verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr is tevens ambassadeur van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Zijn meest geroemde gedicht is mi have een droom: Rotterdamse straattaal in het jaar 2059 . Onlangs verscheen Hier komt de poëzie! een 7 cd-box met een persoonlijke keuze van 350 dichters uit acht eeuwen Nederlandstalige poëzie, door hemzelf voorgedragen.

Als hij eind januari 2013 aftreedt als Dichter des Vaderlands wil Nasr zijn project Dichter Draagt Voor nalaten.

Met deze poëzieclips wil hij een brug slaan naar potentiële lezers en poëzie toegankelijker maken voor een groter publiek.

Via crowdfunding is hij erin geslaagd het project te verwezenlijken. In 2013 treedt Nasr toe tot het ensemble van Toneelgroep Amsterdam.

De scheidend Dichter des Vaderlands keert daarmee terug naar zijn eerste liefde: toneel. Op donderdag 25 april a.s. ontvangt Ramsey Nasr de Gouden Ganzenveer 2013.