Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Moderne levensstijl in Science Café Utrecht

altUTRECHT - Iedereen hoort altijd verhalen over wat zou passen bij modern lifestyle maar dan komen er vooral van die materialistische zaken aan bod als hoeveel glamour je uit zou stralen door de manier waarop je er uitziet, je huis in ingericht en wie-en-wat verder zoal je status allemaal zou bewieroken. Dat is dan niet alleen rijden in een kanjer van een auto maar het kan zelfs (zie een vorig artikel in onze nieuwsrange) het hebben van een rashond zijn met de juiste rimpels op de meest aandoenlijke plaatsen. Of een partner die er als een suikerbroodje uitziet waar iedereen meteen wel graag in wil happen. Zulke "eisen" geloven en vervullen kost veel energie. Daar word je moe van hoor. Wat ons betreft mag je ermee doorgaan. Maar...

Waarom niet een beetje meer nadenken over wat wel of niet zinvol is in het leven in plaats van al die voorgeschreven scenario's klakkeloos geloven? Misschien vindt iemand anders het wel belangrijk maar jij hebt het recht zelf te bepalen wat voor jou belangrijk is en dat kan iets heel anders zijn.

Dan hoef je niet meer eeuwigdurend de coole bink uit te hangen of het vermoeiend-alsmaar-mooie tiepje te spelen. Wat een opluchting als mensen gewoon hun hersens scherpen en lekker met elkaar praten over allerlei zaken die ze tegenkomen in de wereld om die kwesties te kunnen relativeren.

Misschien kan niet iedereen over zulke contacten beschikken. Toch kun je ze overal wel tegenkomen. Misschien in een vluchtig of langduriger contact. Daarom is het ook interessant om te zien hoe in de Domstad Het Science Café Utrecht wordt georganiseerd door Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Dat is een podium voor lezing en debat en de NTR. In de loop van de jaren zijn er al heel intrigerende onderwerpen doorgenomen. Wat zeggen ze zelf op hun nieuwe website daarover?

... Ben je geïnteresseerd in wetenschap in de breedste zin van het woord? Wil je in één avond op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen in uiteenlopende disciplines? Onder het genot van een drankje en in een gezellige sfeer? Dan is het Science Café Utrecht iets voor jou.

Elke maand schuiven wetenschappers aan om een voorproefje van het Studium Generale-voorjaarsprogramma te geven, en beschouwen ze vanuit hun vak actuele en spraakmakende (wetenschappelijke) onderwerpen: van 'tegendenken' tot klimaatverandering en van levenskunst tot voedselverleiding. Bovendien lichten we iedere aflevering een tipje op van de sluier van het programma van Festival DeBeschaving.

Luister naar columns en interviews en laat je prikkelen door wat de wetenschap te bieden heeft. Na de radio-uitzending van Hoe?Zo! Radio is er tijd om vragen te stellen en mee te discussiëren...

Waar gebeurt dit allemaal? In het Museumcafé Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106
Wanneer: maandag 28 januari, 25 februari, 25 maart, 22 april en 27 mei, van 19.45 tot 22.00

http://www.sg.uu.nl/sciencecafe