Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

De Oranjes en religie

altAPELDOORN - Paleis Het Loo organiseert van 26 april t/m 1 september 2013 de tentoonstelling ‘Oranje en religie’, over de band tussen het Huis Oranje-Nassau en verschillende geloofsovertuigingen. Kostbare bijbels en persoonlijke gezangboeken uit koninklijk bezit illustreren welke rol het geloof speelde in het dagelijks leven van de Oranjes. De expositie wordt georganiseerd i.s.m. de Stichting Refo500 en enkele Duitse instellingen.

De tentoonstelling ‘Oranje en religie’ toont de godsdienstige beleving van de leden van het Huis Oranje-Nassau waarbij godsdienstige tolerantie hoog in het vaandel staat. Zo voelden de Oranjes zich door de eeuwen heen betrokken bij uiteenlopende geloofs- overtuigingen. Hoewel het Huis Oranje-Nassau protestant was, bleef er ook ruimte voor andere religies, zoals de Anglicaanse, Russisch-orthodoxe, en recenter, de rooms-katholieke.

De Oranjes deden net als veel Nederlanders belijdenis, trouwden en laten hun kinderen dopen. Daarnaast brachten zij in hun functies officiële bezoeken aan synagogen, schonken kerkelijk vaatwerk aan kerken van diverse gezindten en ontvingen zelf ‘prachtbijbels’ als geschenk op dynastieke hoogtijdagen.

Op de expositie is onder meer het gezangboekje van koningin Anna Paulowna, de Bijbelplaten voor het godsdienstonderwijs aan koningin Wilhelmina gebruikt en een kostbare, met zilver versierde Bijbel van koning Willem III te zien. Die kreeg hij van het Nederlandse volk als dank voor zijn betrokkenheid bij de watersnoodramp van 1861.

Ook zijn te zien persoonsgebonden Bijbels en gezangboeken, waaronder dat van Willem van Oranje - met op de band zijn wapen -, een Heidelbergse Catechismus in een 19de-eeuwse prachtband en de ‘Bijbelkast’ van Lion Cachet uit 1901. Diverse kerken lenen speciaal voor de tentoonstelling voorwerpen uit die zij voor de eredienst ontvingen van leden van het Huis Oranje-Nassau.

Het project Refo500 werkt in binnen- en buitenland toe naar de herdenking van 500 jaar Reformatie in het jaar 2017.


Paleis Het Loo Nationaal Museum
Adres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn

Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur
Gesloten maandags, tenzij een feestdag.
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos) en 202 (Veluwelijn), halte Gedenknaald