Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Fries Museum zet collectie op de kaart

 

altHet Fries Museum heeft een unieke app en website gelanceerd. Met Friese Topstukken brengt het museum de eigen collectie buiten de muren. 600 objecten uit het museum zijn gekoppeld aan de geografische locatie waar ze gevonden of gemaakt zijn. Ook roept het museum iedereen op om de cultuur van Friesland verder in kaart te brengen. Friezen, vakantiegangers en iedereen met een Friese achteroom kan nu zijn eigen Friese Topstuk toevoegen.

De kunst, geschiedenis en cultuur van Friesland is echter niet beperkt tot de museumcollectie. Iedereen kan helpen om de rijke cultuur van Friesland in kaart te brengen. Alle Friezen, maar ook iedereen wel eens vakantie viert op de Wadden of Friese roots heeft. Het Fries Genootschap vroeg in 1877 aan alle Friezen om voorwerpen in te zenden voor de Historische Tentoonstelling van Friesland.

Maar liefst 1.488 inzenders kwamen iets langsbrengen. Met de opbrengsten kon het Eysingahuis in Leeuwarden worden aangekocht, waar in 1881 het Fries Museum werd geopend.

In september 2013 opent het Fries Museum in Leeuwarden de deuren van zijn gloednieuwe gebouw voor het publiek. Tot die tijd benut het museum de kans om te laten zien dat zijn collectie van iedereen is.

Friese Topstukken toont waar de voorwerpen uit het Fries Museum vandaan komen. Waar werkte de schilder Jan Mankes, waar woonde danseres en spion Mata Hari en waar streed Grutte Pier tegen de Hollanders?

Er zijn vast nog wel mogelijkheden mee te doen voor de liefhebbers: ontdek het op www.friesetopstukken.nl