Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Een beroemd poppenhuis

altAMSTERDAM - De kast van dit poppenhuis is een kunstwerk op zich. Hij is gefineerd met schildpad en tin. De initialen van de eigenaars - Petronella Oortman en haar man, de Amsterdamse lakenkoopman Johannes Brandt - zijn op de zijkanten van de kast ingelegd. Bijzonder is dat alle huishoudelijke voorwerpen zijn vervaardigd in de oorspronkelijke materialen en de juiste verhoudingen. Poppenhuis van Petronella Oortman (anoniem, 1686) is vanaf half april te bewonderen in het nieuwe Rijksmuseum.

Petronella liet evenals enkele andere rijke Amsterdamse burgervrouwen een poppenhuis bouwen in de vorm van een kunstkabinet. Zij werkte er aan vanaf 1686 tot 1710. Ze richtte het in met kostbare materialen en bijzondere miniaturen, die in Amsterdam volop beschikbaar waren. Ook gaf ze vaak opdrachten aan ambachtslieden, het huis kostte voor die tijd een vermogen. De kwaliteit van het geheel was bijzonder hoog.

Het kabinetpoppenhuis was een bezienswaardigheid en de eigenares toonde het vol trots.Terecht volgens ons. 

Het poppenhuis was in de 18e eeuw als kunstkabinet al zeer beroemd, uit binnen- en buitenland kwamen bezoekers kijken. Vanaf 1821 werd het openbaar tentoongesteld, vanaf 1887 staat het opgesteld in het Rijksmuseum.

Het poppenhuis is groter dan de andere in die tijd en werd prachtig versierd met marqueterie. De interieurs zijn zeer gedetailleerd en hebben natuurgetrouwe maatverhoudingen. De verzameling verbeeldt de perfecte huishouding in die tijd.

Schilder Jacob Appel maakte in 1710 een nauwkeurig portret van het huis, met glasdeuren en gordijnen. Het schilderij toont een aantal poppen, maar deze zijn later uit het echte huis verdwenen, alleen een baby zit nog in een stoel.